Európska únia sa ešte začiatkom tohto roka rozhodla, že obyvateľom zjednoduší ich každodenný život. Banky dostali príkazom zaviesť najneskôr do 9. januára 2025 možnosť prijímať okamžité platby, ktoré ani dnes nie sú v každej finančnej inštitúcii samozrejmosťou.

Okamžité platby zabezpečujú prevod finančných prostriedkov v priebehu niekoľkých sekúnd od odoslania na účet prjímateľa. Klienti tak môžu vykonávať národné aj cezhraničné transakcie bez zbytočných meškaní a obmedzení, ktoré by sa týkali napríklad sviatkov alebo nočných hodín.

Ako píšu Aktuality, podľa nového nariadenia zo strany EÚ musia banky v eurozóne implementovať túto službu aspoň čiastočne (prijímanie okamžitých platieb) do 9. januára 2025. Odosielanie platieb potom musí byť zabezpečené najneskôr do 9. októbra 2025.

Okamžité platby znejú jednoducho, no ich implementácia je výzvou

Zavedenie okamžitých platieb predstavuje pre banky značnú technickú výzvu, aj keď sa na prvé počutie môžu javiť ako veľmi jednoduché. Nevyhnutná je nepretržitá prevádzka systémov a vysoké bezpečnostné štandardy, ktoré pochopiteľne budú mať vplyv aj na zvýšené náklady, ktoré sa na konci dňa môžu preniesť na zákazníka.

Na druhej strane, okamžité platby prinášajú zákazníkom rýchlosť, bezpečie a pohodlie. Žijeme už v 21. storočí a pokiaľ kupujeme niečo drahšie, alebo z druhej ruky, nemusíme to nutne zaplatiť v hotovosti. Nie každý je fanúšikom cashu.

Zaujímavé je tiež to, že na Slovensku už sedem bánk ponúka okamžité platby. V roku 2023 dosiahli tieto platby podiel 14,3 % na celkovom počte SEPA transakcií, čo vôbec nie je málo. Ich popularita sa výrazne zvýšila.

Tabuľka: Rast okamžitých platieb na Slovensku (2022 – 2023)

Rok Počet platieb Hodnota (€) Podiel na SEPA (%)
2022 10 miliónov 5,0 mld 10 %
2023 39 miliónov 11,2 mld 14,3 %

Vývoj okamžitých platieb v EÚ 2022 vs 2023

EÚ týmto rozhodnutím posúva finančné služby vpred, čím umožňuje jednoduchšie a rýchlejšie transakcie pre všetkých občanov eurozóny.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  AKTUÁLNE: Jedna z najväčších slovenských bánk bude zdražovať. Toto sú podrobnosti
Môže ťa zaujímať
- Reklama -