V poslednom čase sa na Slovensku objavila nová vlna SMS podvodov, ktoré cielia primárne na rodičov a sofistikovaným spôsobom sa ich pokúšajú obrať o peniaze. Podvodníci sa vydávajú za ich vlastné deti, aby získali dôveru a následne požiadali o peniaze alebo citlivé údaje. Téme sa venuje priamo slovenská polícia na oficiálnom Facebooku.

Podvodné správy prichádzajú z neznámych zahraničných telefónnych čísel a často obsahujú naliehavé prosby na pomoc, ktoré by vám mali prísť podozrivé. Cieľom podvodníkov je vyvolať okamžitú reakciu súvisiacu s deťmi a získať prístup k finančným prostriedkom obete.

Riziká Spojené s Podvodom

Riziko Popis
Finančné Straty Podvodníci môžu získať prístup k vašim bankovým účtom.
Krádež Osobných Údajov Získané údaje môžu byť použité na ďalšie podvody.
Psychologický Dopad Strach a stres z možnej straty rodiny či financií.

Odporúčané Kroky na Ochranu

  1. Overenie identity: Vždy kontaktujte svoje dieťa priamo, ak obdržíte podozrivú správu.
  2. Osobné údaje nikomu neposielajte: Nikdy neposkytujte osobné ani finančné informácie prostredníctvom SMS. Obzvlášť nie v takomto prípade.
  3. Blokujte podvodné čísla: Ak je správa potvrdzovaná ako podvod, zablokujte číslo, aby vás útočníci v budúcnosti neotravovali.

Je znepokojujúce, ako podvodníci využívajú najintímnejšie väzby rodiny na svoj prospech. Rodičia by mali byť vždy ostražití a vzdelávať svoje deti o možných hrozbách v digitálnom svete.

Nižšie sa môžete pozrieť na snímku obrazovky, ktorá vám ukáže, ako tento podvod zvykne vyzerať. Upozorňujeme však, že text aj celkové znenie správy sa môže meniť. Dávajte si pozor.

podvod polícia
Zdroj: Polícia SR

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  10 najlepších slovenských a českých filmov, ktoré nájdete na Netflixe
Môže ťa zaujímať
- Reklama -