Nedávno uvedené modely iPad Pro M4 zaznamenali nižší dopyt, než sa pôvodne očakávalo. Prémiové tablety, ktoré Apple predstavil v máji tohto roka, sú prvými zariadeniami s OLED technológiou na väčších obrazovkách.

Pôvodne sa očakávalo, že v roku 2024 bude dodaných až 10 miliónov kusov. Najnovšie analýzy portálu Display Supply Chain Consultants (DSCC) však hovoria niečo iné. Nový odhad poukazuje na 6,7 milióna jednotiek.

Nový iPad Pro zaznamenal obrovský pokles záujmu

Známy analytik Ross Young z DSCC informoval, že dodávky 11″ modelu by mali v treťom štvrťroku klesnúť o 40 % a v poslednom kvartáli roku o ďalších 30 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku. Ešte výraznejší pokles je očakávaný u 13″ modelov, kde sa predpokladá pokles o viac ako 50 % v treťom a až o 90 % vo štvrtom štvrťroku.

Zdroj: Apple

Dôvodov pre slabší dopyt je hneď niekoľko. Pravdepodobne najväčším je vysoká cena, ktorá v mnohých prípadoch prekonáva aj niektoré MacBooky. Tablety sú často vnímané ako doplnkové zariadenia k smartfónom alebo notebookom. Používatelia preto stále dávajú prednosť počítačom.

Ďalším limitujúcim faktorom môže byť softvérové prostredie iPadOS, ktoré nedokáže naplno využívať možnosti nového procesora M4 a pokročilej technológie displeja.

Táto situácia tiež vyvoláva otázky o budúcnosti OLED technológie v prémiovom segmente tabletov. Zatiaľ čo na trhu televízorov OLED technológia konkuruje mini-LED technológii, v oblasti tabletov zostáva cena významnou prekážkou.

iPad Pro M4 zrnitý obraz
Zdroj: Apple (úprava redakcie)

Napriek vlažnému prijatiu iPadov Pro s OLED displejmi sú prognózy do budúcna optimistické. Pokiaľ ide o OLED technológiu vo väčších zariadeniach, MacBook bude mať jasne navrch.

Očakáva sa, že modely MacBook Pro prejdú na OLED v roku 2026. Vďaka tomu získajú lepší jas s kvalitnejším kontrastným pomerom. Vďaka novej technológii budú aj energeticky úspornejšie, čo by mohlo predĺžiť výdrž batérie a umožniť tenší dizajn.

Prečítajte si tiež  Apple priznal obrovský problém s aktualizáciou iPadOS 18 pre iPad Pro M4

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -