Pokles cien batérií pre elektromobily, ktorého sme v poslednom čase svedkami, je výsledkom pokroku v technológiách, ktoré zvyšujú ich energetickú hustotu. Nové produkty ponúkajú až o 30 % vyššiu energetickú hustotu pri výrazne nižších nákladoch, z čoho profitujú výrobcovia aj spotrebitelia.

Druhým hlavným faktorom, prečo sú nové batérie výrazne lacnejšie, ako prednedávnom je pokles cien kľúčových kovov, ako je lítium a kobalt, ktoré tvoria takmer 60 % nákladov na ich produkciu. Vyhliadky do budúcnosti sú preto viac, ako pozitívne a ukazujú nám zaujímavý trend, v rámci ktorého sa elektrické vozidlá môžu svojou cenou vyrovnať tým spaľovacím.

Podľa výskumu spoločnosti Goldman Sachs klesnú ceny batérií z 149 USD/kWh v roku 2023 na približne 80 USD/kWh do roku 2026. Vďaka tomu by tento druh pohonu mohol byť viac konkurencieschopný aj bez štátnych dotácií, ktoré ho logicky umelo zvýhodňujú.

cena batérii pre elektromobily
Zdroj: Goldmansachs

Pokrok v tejto oblasti je značný, no drahý a náročný 

Inovácie v štruktúre batérií, ako je prechod na cell-to-pack technológiu, zvyšujú energetickú hustotu a zároveň znižujú náklady a úsporu miesta.

Vstupné bariéry v batériovom priemysle sú vysoké, vyžadujúce dlhodobé investície do výskumu, vývoja a výrobných kapacít. Dominuje len niekoľko veľkých hráčov s viac, ako dvadsaťročnou skúsenosťou.

Očakáva sa, že v roku 2026 začne masová adopcia elektromobilov poháňaná ekonomickými úsporami a tiež rôznymi reguláciami. Celkové náklady na vlastníctvo dosiahnu paritu s tradičnými vozidlami.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Will Smith za svoju facku draho zaplatí. Záujem oň prestáva mať Apple aj Netflix
Môže ťa zaujímať
- Reklama -