Hoci od predstavenia súčasných modelov iPadu Air s čipom M2 prešlo len niekoľko mesiacov, Apple už teraz pracuje na nástupcovi. Používateľmi milovaní tablet sa v budúcom roku dočká solídnych vylepšení a nového príslušenstva.

Podľa najnovších informácií z agentúry Bloomberg, za ktorými stojí známy analytik Mark Gurman, sa nový iPad Air ukáže na jar 2025. Vylepšený model by mal prísť približne rok po predstavení súčasnej verzie. Používatelia sa teda pýtajú, či je táto aktualizácia vôbec nutná.

Spoločnosť Apple v mnohých kategóriách skracuje časový rámec medzi predstavením jednotlivých modelov. Podobne by to malo byť aj v prípade iPadu Air. Hoci je rok celkom krátky čas na implementáciu väčších upgradov, v mnohých prípadoch by malo ísť o sympatickú aktualizáciu, ktorá bude stáť za to.

Klávesnica Magic Keyboard špeciálne navrhnutá pre iPad Air

Aktuálne modely iPadu Air používajú pôvodný dizajn tejto klávesnice z roku 2020, určený pre iPad Pro. Čo sa týka ostatných modelov, základný iPad už obdržal Magic Keyboard Folio a iPad Pro M4 má k dispozícii novú hliníkovú klávesnicu Magic Keyboard. Je teda na čase, aby svoju vlastné príslušenstvo dostal aj iPad Air.

Apple Magic Keyboard
Zdroj: Apple

Nová klávesnica pre iPad Air bude nielen tenšia a ľahšia, ale bude aj vybavená hliníkovou opierkou na dlane. Táto novinka bude mať na starosti zvýšenie komfortu pri dlhodobom používaní.

Ďalšou zaujímavou vychytávkou bude väčší sklenený trackpad, ktorý poskytne lepšiu odozvu a presnosť pri navigácii. Okrem toho sa môžeme tešiť na rad funkčných klávesov, ktoré umožnia rýchlejšie ovládanie základných nastavení ako je jas displeja či hlasitosť.

Nový, ešte výkonnejší čip M3 či dokonca M4?

Čo sa týka hardvéru, špekuluje sa o viacerých možnostiach pre nový čip. Súčasný iPad Air používa čip M2 s 9-jadrovým GPU. Možností pre upgrade je hneď niekoľko. Apple by mohol nový model Air vybaviť plnou verziou M2 s 10-jadrovým GPU alebo čipom M3.

Niektoré predpoklady dokonca spomínajú čip M4, no vzhľadom na to, že Apple chce držať rozdiely medzi radami Pro a Air, je tento krok menej pravdepodobný.

Procesor M3
Zdroj: Apple

Prechod na technológiu Face ID

Apple už roky využíva senzory Face ID pre autentifikáciu v iPhonoch a v prémiových modeloch iPadu Pro. Je teda možné, že podobným smerom sa berie aj v prípade iPadu Air. Zaužívané tlačidlo Touch ID by sa tak stalo minulosťou a ostalo by prítomné už iba v iPade mini a základnom iPade 10. generácie.

Odblokovanie, platby a celkové overovanie by tak fungovalo na báze overenia tváre, ako to poznáme zo spomínaných zariadení. V prípade iPadov si však Touch ID mnoho ľudí pochvaľuje a preto je otázne, či ho Apple skutočne nahradí už teraz. Je možné, že si túto novinku nechá až do ďalších generácií.

iPad Pro Face ID
Zdroj: Apple

Medzi ďalšie možné vylepšenia by mohli patriť zvýšenie štandardného jasu na 600 nitov a pridanie podpory Wi-Fi 7. Spomína sa aj podpora pre technológiu Thunderbolt, ktorá je momentálne výhradná pre modely iPadu Pro.

Zdá sa, že nový iPad Air môže priniesť množstvo zaujímavých vylepšení, ktoré by mohli výrazne zlepšiť užívateľský zážitok a posilniť konkurencieschopnosť produktu. Uvidíme, ako sa tieto špekulácie prejavia v realite, keď bude nový model predstavený. Akú novinku by ste v ňom uvítali vy?

Prečítajte si tiež  iPad mini 7. generácie v benchmrakoch: Poriadna dávka výkonu so smutným kompromisom

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -