Rusko pokračuje v útoku na nezávislé médiá. Najnovším krokom v tejto snahe je odstránenie aplikácie Current Time z ruského App Store, ktorú prevádzkuje nezávislá mediálna organizácia Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Podľa Apple, Roskomnadzor – ruský regulačný orgán tvrdí, že aplikácia obsahuje „nežiaduci“ obsah a odkazy na „nežiadúcu“ organizáciu. Aj preto bola z obchodu odstránená. Venoval sa tomu portál Appleinsider.

Hoci sa môže zdať, že Apple len plní požiadavky miestnych zákonov, tento krok vyvoláva otázky o tom, akú rolu by mali technologické spoločnosti zohrávať pri ochrane slobody prejavu. Odstránenie aplikácie z App Store je len ďalším krokom v ruskej kampani proti nezávislým médiám, ktorá sa ešte zintenzívnila po invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Odborníci varujú, že nezávislé média môžu byť v ohrození

Aplikácia Current Time bola jedným z posledných zdrojov nezávislých informácií v Rusku, kde štát kontroluje väčšinu médií. Jej odstránenie z App Store znamená ďalšiu ranu pre tých, ktorí sa snažia získať objektívne informácie.

Apple, ako globálna spoločnosť často tvrdí, že sa riadi miestnymi zákonmi, ale kde je hranica? Môže technologická firma naozaj ignorovať základné ľudské práva na slobodu prejavu len preto, že to miestna vláda požaduje? Tento prípad je len jedným z mnohých, kde sa stretávajú princípy s obchodnými záujmami.

Budúcnosť nezávislých médií v Rusku

Odstránenie aplikácie Current Time opäť otvára otázku, ako môžu nezávislé médiá fungovať v autoritárskych režimoch, kde sú potlačované všetky pokusy o slobodné informovanie. Zároveň sa vynára aj otázka, akú zodpovednosť nesú technologické spoločnosti za ochranu týchto médií.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple CarPlay má problémy, s ktorými sa stretáva čoraz viac ľudí. Možno ste medzi nimi aj vy
Môže ťa zaujímať
- Reklama -