O projekte Apple Titan, čo malo byť krycie meno pre projekt auta, ktoré vraj Apple vyvíja už niekedy od roku 2012, sa toho popísalo pomerne dosť. Bola to veľká informácia a dokonca sa k nej vyjadril aj sám Tim Cook, ktorý ju prirovnal k štedrému dňu. Koncom leta sa ale objavili správy o tom, že Apple projekt dočasne pozastavilo. Možno ale neboli pravdivé, dnes to totiž vyzerá tak, že Apple stále čosi chystá. O čo ide?

Povolenie

Je celkom sranda ako aj obyčajné povolenie môže prezradiť nechcené prípadne otvoriť dvere konšpirátorom, ktorí okamžite po zistení vymýšľajú a spájajú, na čo by mohlo takéto povolenie slúžiť. A keďže ide o povolenie týkajúce sa auta od Apple, aj tomu rozumieme. Veď je to niečo, čo by chcel asi každý, ale nikto si to nevie predstaviť.

Apple by mohlo byť priekopníkom v dizajne v tomto smere. Poďme ale pekne po poriadku. Úrad pre motorové vozidla vydal spoločnosti Apple povolenie pre testovanie autonómnych vozidiel priamo na cestách v Kalifornii. Takéto povolenie má samozrejme už viacero automobiliek a spoločností, takže nejde o nič „výnimočné“, v prípade Apple však určite áno.

Apple totižto doposiaľ žiadne vlastné auto nepotvrdilo a toto povolenie nemusí výhradne znamenať, že nejaké auto skutočne príde. Je to preto, lebo ním disponuje napríklad aj taký Google, ktorý nevyvíja vlastné auto, ale len vlastný systém slúžiaci na autonómnu jazdu. Potom sú tu samozrejme automobilky ako Tesla, BMW či Honda.

Zaujímavé je ale to, že aby spoločnosť niečo takéto vôbec získala, potrebuje spĺňať určité kritériá. Jedno z nich je napríklad odhalenie niektorých podrobností o vozidle. To znamená že Apple má s vysokou pravdepodobnosťou software na autonómnu jazdu už v značnom štádiu pokroku, nakoľko so žiadnym prototypom vlastného auta na cesty ešte určite nepôjde.

Apple Car - svetapple.sk

Veď ešte nebol predstavený ani koncept. Informácie nám ale prezradili aj to, že Apple bude svoje technológie testovať na exkluzívnych SUV od spoločnosti LEXUS. Konkrétne by malo ísť o hybridný model RX450h, ktorý je len tak mimochodom na podobné testy vyhľadávaný aj konkurenčnou spoločnosťou Google.

Vďaka DWN sa budeme pravidelne dozvedať o testovaní aj vďaka správam, ktoré musia spoločnosti „zverejňovať“. Tu sa napríklad budeme môcť dozvedieť, koľko takéto autonómne vozidlo prešlo a podobne.

Uvidíme, čo to pre nás Apple teda chystá. Nevieme, či pôjde o vlastné auto alebo len systém pre autonómnu jazdu, avšak predpokladáme, že sa Apple poberie (minimálne zo začiatku) skôr tou druhou cestou. Je to finančne menej nákladné a až v praxi sa ukáže či sa firme naozaj oplatí do vývoja investovať.

Prečítajte si tiež  Tím projektu Apple Car odcestoval do Južnej Kórei. Dôvodom sú partnerstvá s dodávateľmi

Apple Car - svetapple.sk

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.