MacBook Air 2018 je snami len niekoľko mesiacov a na svete sa začínajú objavovať komentáre nespokojných majiteľov nového počítača, pretože sa im nepáči kvalita fotografií a videa v porovnaní so starým MacBookom Air, ktorý vyšiel ešte v roku 2015. Aká je pravda?

MacBook Air 2018 má horšiu FaceTime kameru

Pokiaľ si niekto zakúpi novú generáciu určitého produktu, to posledné čo očakáva je, že bude v niečom horší ako ten starý, ktorý používal posledné tri roky. Hoci to vyzerá ako nemožné, ide o reálny fakt. Nový MacBook Air 2018 je evidentne po stránke FaceTime kamery nevyladený. Apple sa rozhodlo, že funkčnosť podriadi dizajnu a tak môžeme byť skutočne svedkami záberov v horšej kvalite. Minimálne tak to tvrdia používatelia po celom svete.

Takýto impulz sa doslova nedá nevyskúšať a tak sa istý redaktor zo serveru macrumors rozhodol, že FaceTime kameru otestuje. Neskúšal pritom ale iba najnovší MacBook Air 2018 ale aj najnovší MacBook Pro 2018 a taktiež iMac Pro 2018. Výsledky porovnal potom z 3 roky starým macBookom Air 2015 a výsledok bol iba pri jednom z produktov uspokojivý. V dnešnej dobe je kvalita FaceTime kamery na úrovni 720p skutočne veľmi nízka. Kvalitou nemôže ani len porovnávať s tou, ktorú majú najnovšie iPhony XS či XR.

MacBook Air 2018 vs. MacBook Pro 2018

Prvé porovnanie sa konkrétne týkalo nového MacBooku Air a nového MacBooku Pro. Medzi zariadeniami je vidieť minimálny rozdiel avšak v tomto prípade vedie za rovnakých podmienok MacBook Pro. Výstup z jeho kamery pôsobí o čosi svetlejšie a hlavne s menej rušivým šumom. Stále je to ale veľmi nízka kvalita a Apple sa môže hanbiť.

MacBook Air 2018 má horšiu FaceTime kameru ako model z roku 2015 - svetapple.sk
MacBook Air 2018 má horšiu FaceTime kameru ako model z roku 2015 – svetapple.sk

MacBook Air 2018 vs. MacBook Air 2015

Ďalšie porovnanie sa potom týkalo MacBooku Air z roku 2015, ktorý je dnes už zastaralým zariadením a tým novým, ktorý bol predstavený iba minulý rok. Ako môžeme vidieť, zábery zo staršieho produktu sú oveľa svetlejšie a ostrejšie.

Tvár na nich vyzerá omnoho hodnovernejšie ako na záberoch z modelu 2018. Navyše tu nie je ani taký príšerný šum ako na obrázku naľavo. Medzi-generačne sa teda jedná o pokles a vôbec nie zanedbateľný. Podobný výstup nám pripomína web kamery niekedy z pred desiatich rokov.

MacBook Air 2018 má horšiu FaceTime kameru ako model z roku 2015 - svetapple.sk
MacBook Air z roku 2015 fotí a točí lepšie ako ten z roku 2018 – svetapple.sk
MacBook Air 2018 má horšiu FaceTime kameru ako model z roku 2015 - svetapple.sk
Podobný jav sa prejavuje aj za zhoršených svetelných podmienok – svetapple.sk

MacBook Air 2018 vs. iMac Pro 2017

V podstate uspokojivo obstál iba iMac Pro z roku 2017, ktorý je v porovnaní s novým MacBookom tiež niekde úplne inde. Jeho kamera zaznamenáva FullHD a teda 1080p. Rozdiel je vidieť na prvý pohľad a šum je tu podľa nášho názoru ešte o čosi nižší ako na MacBooku Air 2015. Fotografie sú ale vyhotovené s rozličného uhlu (nakoľko iMac je vyššie postavený ako prenosný MacBook) a tak sa veľmi ťažko hodnotí.

Prečítajte si tiež  12,9" iPad by mal byť predstavený začiatkom 2015
MacBook Air 2018 má horšiu FaceTime kameru ako model z roku 2015 - svetapple.sk
MacBook Air 2018 má horšiu FaceTime kameru ako model z roku 2015 – svetapple.sk
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.