iPhone 11 bude vylepšený iPhone XS. Na to sme už pripravení a nemyslíme si, že sa budú lámať predajné pulty. Dokonca ani Apple neočakáva, že tohtoročný iPhone bude „super-úspešný“. Firma to nepriamo naznačila.

Apple neočakáva, že tohtoročný iPhone bude „super-úspešný“

Dni najväčšieho rastu predaja iPhonov máme momentálne za sebou a nevyzerá to tak, že sa to počas tohto roka zmení. Minimálne tak nám to už pár mesiacov naznačujú finanční analytici. Nehovoríme, že telefón ľudia nebudú nakupovať. Budú. Určite to ale nebude predajný trhák.

Analytická spoločnosť Cowen zistila zaujímavé informácie, ktoré pochádzajú z dodávateľských reťazcov. Podľa jej informácii Apple tento rok nepreháňa s objednávkami zariadení. Tie sú zhruba rovnaké ako počas minulého roka. Analytici si myslia, že spoločnosť Apple tento rok predá počas Q4 (štvrtý štvrťrok) 2019 asi 65 miliónov iPhonov. To síce nie je najmenej ale ani zďaleka nie najviac. Super cyklus, kedy sa lámu rekordy predpovedajú skôr na budúci rok. Dôvodom bude väčší medzigeneračný upgrade. Tohtoročný predaj nazýva ako „plochý rast“.

Podľa spoločnosti firma v druhej polovici roka 2019 predá asi 79 miliónov iPhonov. Zhruba rovnaké číslo dokázala v minulosti predať počas posledného štvrtého kvartálu. Je to približne 7% pokles oproti roku 2018. V rovnakom období sa podarilo predať až 85 miliónov kusov zariadení.

Politika Donalda Trumpa predstavuje pre predaj „stredné riziko“.

Mnohí sa domnievajú, že veľmi negatívny vplyv na predaj tohtoročných iPhonov bude mať práve politika Donalda Trumpa a jeho zvýšene clo na niektoré produkty, ktoré sú dovážané z Číny. iPhone patrí medzi ne. Už sme písali, že by sa cena kvôli nim navýšiť nemala. Podľa analytickej spoločnosti predstavuje táto politika pre Apple zhruba stredné riziko. Ak sa clá nezrušia, na iPhone začnú platiť približne počas decembra. Pre Apple je to veľmi zlé obdobie (tesne pred Vianocami).

Ploché objednávky pre iPhone v roku 2019

Nejedná sa o prvú správu, ktorá pojednáva o tom, že tohtoročné objednávku na iPhone môžu ostať približne rovnaké ako minulý rok. Už v júly sme vás informovali o tom, že firma sa chystá vyrobiť asi 75 miliónov zariadení iPhonu 11. Jedná sa v podstate o totožné číslo, aké firma vyrobila minulý rok, keď predstavila iPhone XR, XS a XS Max. No a hoci sa to zdá ako nie úplne ideálne obdobie pre spoločnosť Apple, opak je pravdou. Hoci sú predaje o niečo nižšie, stále sa bude jednať o jeden z najpredávanejších high-end smartfónov na svete.

Prečítajte si tiež  Do Apple TV mieri detský režim! Technológia sem príde v tvOS 14.

Apple zažíva úspech dokonca aj v Číne, kde je aktuálne situácia skutočne „všelijaká“ a konkurujú mu neuveriteľne lacné produkty. Navyše celý segment „top-smartfónov“ upadá, takže predaje nebudú klesať iba Applu ale aj konkurencii. Dôvodom je fakt, že telefóny už nestriedame každý rok alebo každé dva roky ale skôr raz za 3 či dokonca 4 roky.

Apple neočakáva, že tohtoročný iPhone bude super-úspešný - svetapple.sk
Apple neočakáva, že tohtoročný iPhone bude super-úspešný – svetapple.sk
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJcultofmac
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.