Hoci máme Apple radi, z času na čas si zaslúži „menšiu“ kritiku. Teraz pod ňu spadá aj nočný režim, s ktorým celkom nesúhlasíme a nepáči sa nám, že je len na nových zariadeniach. Milióny používateľov by mohli túto funkciu využívať aj na starších modeloch. Prečo je nočný režim len výsadou iPhonu 11 a iPhonu 11 Pro?

Prečo je nočný režim len výsadou iPhonu 11 a iPhonu 11 Pro?

Určite ste si všimli nočný režim, ktorý dokáže zaznamenať fotografie v pomerne slušnej kvalite, pričom zachytáva aj farby a znižuje šum lepšie ako kedykoľvek pred tým. Úžasná technológia, ktorá dostala nie len nás ale aj ostatných je však čisto softvérovou záležitosťou.

Aj preto vyjadrujeme menšie rozhorčenie nad tým, prečo takáto „samozrejmosť“ nie je súčasťou iOS 13 a nemôžu ju využívať aj majitelia starších zariadení. Podľa všetkého nemá s hardvérovým vylepšením fotoaparátov nových modelov nič spoločné a ak by aj mal je vysoká pravdepodobnosť, že by nočný režim bez akýchkoľvek problémov fungoval napríklad na iPhone XS, X či 8 Plus, ktoré majú všetky prepracované objektívy s možnosťou druhej šošovky.

Samozrejme vieme prečo je to tak. Apple potrebovalo zaujať. Inžinieri v spoločnosti po rokoch pridali do týchto produktov niečo, čo je u konkurencie samozrejmosťou už roky a potrebovali to predať. Najlepšie sa na to dajú využívať nové iPhony. Ak jednoducho chcete naozaj vydarený nočný režim, musíte si kúpiť nové zariadenie. Hoci by stačila aj softvérová aktualizácia. Apple vám ho jednoducho zadarmo nedá.

Stratilo by tým niečo Apple?

Samozrejme, že vám teraz v hlavách určite prebiehajú rôzne myšlienky ohľadom toho, že aj Apple potrebovalo do nových modelov pridať nejaké inovácie, pre ktoré si ich bude dôvod kúpiť. To určite áno a nočný režim je podľa nás pre mnohých dosť lákavým. Na druhú stranu sme ale presvedčený, že to nie je to jediné, prečo idú ľudia do novej generácie zariadení pôjdu. Náš názor na situáciu je taký, že Apple mohlo túto vec sprístupniť miliónom používateľom po celom svete. Predaje iPhonu by to napriek tomu nijako zásadne neovplyvnilo.

Je to asi niečo podobné ako pri portrétnom režime na iPhone XR z minulého roka. Vzhľadom na to, že portrét sa opieral doteraz len o dve šošovky fotoaparátu, ľudia si mysleli, že kvalitný výsledok sa bez tejto hardvérovej možnosti dosiahnuť nedá. Mýlili sa. iPhone XR totižto portrét priniesol aj s jednou šošovkou. Dokázal síce zaznamenať iba tváre a nie objekty/zvieratá ale fungovalo to. iPhone 8 či dokonca staršie modely túto funkciu dokázali ponúknuť tiež, bolo na to ale potrebné stiahnuť dodatočnú aplikáciu. Výsledok bol plus-mínus rovnaký.

Prečítajte si tiež  V USA kúpiš iPhone 7 od $499, má to ale háčik!

Na záver teda konštatujeme, že sme radi za nočný režim. Sami si ideme zakúpiť nové iPhony a tešíme sa na to ako ich budeme používať. Predsa len ale treba myslieť s takýmito vecami aj na používateľov starších zariadení. Minimálne tých, ktoré pred rokom stáli ďaleko na 1000€ a dnes im Apple nevie takúto „banalitu“ sprístupniť.

Pozrite sa na test nočného režimu nového iPhonu 11:11 Pro. Skutočne to funfuje - svetapple.sk
Prečo je nočný režim len výsadou iPhonu 11 a iPhonu 11 Pro? Zrejme by mohol byť aj na starších zariadeniach. – svetapple.sk
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.