Apple to má na trhu s tabletmi ťažké. Napriek tomu sa mu naďalej darí bezkonkurenčne veliť tomuto segmentu. Navyše sa mu v poslednom období aj zadarilo. iPad narástol v predajoch počas 3. štvrťroku o 4%. Je to veľmi dobrý impulz do budúcnosti.

2iPad narástol v predajoch počas 3. štvrťroku o 4%.

Apple a jeho trápny krok pri iPade. 3 roky starý procesor tu naozaj dávať nemuseli... - svetapple.sk

O najnovšiu analýzu sa v tomto prípade postarala spoločnosť Strategy Analytics, ktorá svoju správu poskytla pre magazín 9to5mac. Tá sledovala to ako sa darilo trhu s tabletmi naprieč konkurenciou. Konkrétne sa bavíme o období Q3 2019, v ktorom excelovala spoločnosť Apple, Amazon ale aj Lenovo. Pokiaľ teda začneme konkrétne iPadom, ten v období medzi začiatkom júla a koncom septembra zaznamenal nárast o celé 4%. Možno sa to nezdá ako nič výrazné avšak v skutočnosti to predstavuje 400 000 predaných zariadení navyše. V číslach ide o milióny dolárov.

Kým v rovnakom období počas minulého roka dokázalo Apple predať 9,7 milióna kusov tohto produktu, v roku 2019 to bolo až 10,1 milióna. Vďaka tomu si bezpečne drží prvé miesto v rebríčku najúspešnejších výrobcov tohto druhu zariadení.

Zaujímavé je ale odsledovať najmä druhé miesto. To po novom zastupuje spoločnosť Amazon. Tá urobila obrovský skok. Minulý rok sa nachádzala v položke „Ostatné“. Dnes predbehla výrobcov ako Lenovo, Huawei či Samsung. Nárast predajov je ohromný. 141% síce stačilo tak maximálne na to, aby sa predalo na miesto 2,2 milióna tabletov až 5,3 milióna kusov, čo je asi polovica predajov Applu, no na druhú stranu nevieme, čo môžeme čakať v budúcnosti.

Tretiu priečku zastupuje juhokórejský Samsung, ktorý si pohoršil o -4%. Za celkové obdobie predal o 300 000 zariadení menej a skončil s hodnotou 5 miliónov kusov. So značným prepadom musí rátať aj Huawei. Čínsky výrobca klesol až o -18%! Dokopy tak predal 3,1 milióna kusov a umiestnil sa na 4. mieste. Lenovo sa vyšplhalo v predajoch o kúsok vyššie. Minulý rok malo len 2,3 milióny zatiaľ čo tento rok to bolo už 2,5 milióna predaných kusov. Dokopy je to teda +8%.

iPad narástol v predajoch počas 3. štvrťroku o 4%. Je to veľmi dobrý impulz do budúcnosti. - svetapple.sk
Späť
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.