Spoločnosť Apple bola v oblasti marketingu vždy špičkovým hráčom na trhu. V roku 1980 sponzorovala automobilku Porsche, pri vozidle 935 K3 Turbo (1979), ktoré sa zúčastnilo závodu Le Mans. Dnes si môžete kúpiť repliku vozidla aj s unikátnymi polepmi, za zlomok ceny originálu.

Apple kedysi sponzoroval Porsche

Nie sme veľmi zvyknutí na to, že by mala spoločnosť Apple svoje reklamy na závodných vozidlách. Tento druh propagácie ale v minulosti použila. Bolo to v časoch, kedy mala vizuálna identita značky nádherné farby a polep bol tak pestrý a elegantný. Porsche 935 K3 turbo z roku 1979 s dúhovou „úpravou“ doslova žiari a vyzerá výborne. Pokiaľ by ste chceli jeho originál, museli by ste si pripraviť poriadnu čiastku peňazí.

Toto vozidlo nastúpilo do súťaže v roku 1980 a logá spoločnosti „Apple Computer“ svietili na 3 rôznych závodoch. Napokon s ním automobilka nastúpila aj na legendárny, 24-hodinový závod Le Mans, pri ktorom však veľmi neuspela. 935 K3 skončila po 13 hodínách jazdy. No a ako sme už načrtli tému peňazí a hodnoty originálu, tak ten aktuálne vlastní Adam Corolla a cenový odhad je približne 8-10 miliónov amerických dolárov. Ak teda povieme, že 500 000$ je za napodobneninu iba zlomková cena, v podstate sa s týmto tvrdením nedá nesúhlasiť.

Automobilka má evidentne blízko k spoločnosti Apple aj po štyridsiatich rokoch. Len nedávno predstavila sériu nových komponentov (multimediálnych systémov), ktoré pasujú do starších modelov s podporou CarPlay a Siri. Firma je dokonca úplne prvou automobilkou, ktorá zakomponovala aplikáciu Apple Music, do svojho revolučného elektromobilu Taycan. Uvidíme, čo prinesie blízka budúcnosť. Žeby CarKey?

Prečítajte si tiež  Apple a Google majú spoločný miliardový biznis. Snažia sa ho utajiť
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.