Spoločnosť Apple urobila veľký krok a do svojich iPhonov 12 zakomponovala podporu 5G siete. Hoci na Slovensku funguje len v skúšobnej prevádzke, v niektorých krajinách sa dá používať úplne normálne. Podľa posledného testu má až o 20% vyššiu náročnosť na výdrž batérie, v porovnaní so 4G.

iPhone 12 a spotreba batérie pri 5G

Redaktori magazínu Tom’s Guide zistili, ako je na tom iPhone 12 a iPhone 12 Pro v oblasti 5G pripojenia. Ako iste viete, táto sieť prináša obrovské benefity v oblasti výkonu. Načítanie stránok a streamovanie videa (alebo hier) zvládne podstatne rýchlejšie, než aktuálne 4G.

Logickou daňou je horšia výdrž batérie. Apple si vyvinulo 5G čip samo (nepoužilo technológie od spoločnosti Qualcomm) a tak sme očakávali lepšie výsledky. Nedočkali sme sa.

Samotný test prebiehal veľmi jednoducho. Zariadenie malo otvorenú internetovú stránku, ktorá sa obnovovala každých 30 sekúnd a displej svietil intenzitou 150 nitov. Redaktori zmerali čas poklesu batérie zo 100% na 0%.

Základný iPhone 12 dosiahol na klasickom 4G pripojení 10 hodín a 23 minút. Akonáhle bolo spustené 5G, výdrž poklesla na 8 hodín a 25 minút. Prekvapil nás iPhone 12 Pro. Už pri 4G dosiahol 11 hodín a 24 minút, zatiaľ čo pri 5G to bolo 9 hodín a 6 minút. V tomto bode môžete vidieť, že drahší variant má o niečo schopnejší akumulátor.

Aby bol test naozaj plnohodnotný doplnil sa aj o minuloročné modely. iPhone 11 vydržal pri 4G 11 hodín a 16 minút a iPhone 11 Pro 10 hodín a 24 minút. Globálne tak vieme povedať, že použitie 5G znižuje výdrž o cca 20%. V rámci prvotných recenzií sa dokonca niektorí novinári sťažujú na prehrievajúce sa šasi.

Aj keď sa jedná o špičkovú technológiu, stále je len relatívne nová a vývoj má pred sebou. Predpokladáme, že 5G sa v následujúcich rokoch zdokonalí, no dnes musíte počítať s určitým negatívami.

Na Slovensku túto sieť ešte pár rokov neočakávame. Pokiaľ by sa sem aj dostala a vás by trápila zhoršená výdrž batérie, vždy sa bude dať deaktivovať. Potom ostane už iba na vás, čo preferujete viac.

zdroj

Prečítajte si tiež  Budeme platiť za Facebook, WhatsApp či Instagram? Pravdepodobne áno. Dôvodom je aj Apple
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.