Koniec lightning konektora v iPhone

Vyzerá to tak, že lightning to má navždy zrátané. Európsky parlament si myslí, že jeho vyradením a následným zjednotením štandardu nabíjania pre všetky smartfóny dôjde k zníženiu množstva elektronického odpadu, ktoré vytvárajú staré a nepotrebné káble.

Väčšina výrobcov Android zariadení už prešla na klasický USB-C konektor, ktorý bude vyžadovať aj Európska Únia. Spoločnosť Apple ako jediná roky bojuje za svoj lightning, čím vzniká medzi príslušenstvom silná fragmentácia.

Zjednotenie štandardu nabíjania uľahčí v prvom rade používanie zariadení. Ich majitelia budú môcť aplikovať jednu nabíjačku na všetky produkty. Cieľom je však zlepšenie životného prostredia, kde sa kompetentní domnievajú, že jeden kábel „pre všetko“ bude skrátka lepší.

„Pretrvávajúca fragmentácia trhu s nabíjačkami pre mobilné telefóny a ďalšie elektronické zariadenia sa prejavuje nárastom elektronického odpadu a frustráciou spotrebiteľov,“ uvádza sa v uznesení.

Apple dúfa v rozumné riešenie

Spoločnosť Apple sa už ku tejto veci vyjadrila a vo svojom oficiálnom vyhlásení dúfa, že sa jej podarí presvedčiť EÚ o určitú výnimku pre iPhone a ďalšie produkty.

„Veríme, že regulácia, ktorá vynúti zhodu medzi typom konektorov zabudovaných do všetkých smartfónov inovácie skôr potláča ako povzbudzuje a poškodzuje spotrebiteľov v Európe a hospodárstvo ako celok,“ uviedla spoločnosť Apple pre Financial Times . 

„Dúfame, že európska komisia pokračuje v hľadaní riešenia, ktoré nebude obmedzovať schopnosť priemyslu inovovať a zákazníkom ponúkať vzrušujúce technológie.“ – dodáva Apple.

Návrh uznesenia si môžete prečítať tu. Napíšte nám do komentára, čo si o tom celom myslíte vy.

Prečítajte si tiež  Apple sa s USB-C zahrá na vizionára. Náhradu za Lightning má prezentovať, ako svoj nápad
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJiphonehacks
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.