Z červeného iPhonu 12 sa vytratila farba

Ešte v novembri 2020 sme do redakcie zakúpili červený iPhone 12, ktorý slúži predovšetkým na pracovné účely. Tento telefón bol od prvého dňa nosený v transparentnom kryte a nepoužíval sa v žiadnom „toxickom“ prostredí, kde by sa nachádzali agresívne látky.

Napriek tomu sa na ňom objavila nepríjemná kozmetická vada, ktorú z nášho pohľadu spôsobila zlá/nedokonalá povrchová úprava. V jednom z rohov začala blednúť sýta červená farba, čo po vizuálnej stránke nevyzerá dobre.

Skutočne si nie sme vedomí, že za toto poškodenie nesieme zodpovednosť, nakoľko bol telefón používaný úplne normálnym spôsobom tak, ako jeho predchodca iPhone XR, kde sa nič podobné neobjavilo. Aj preto sme sa rozhodli trochu popátrať a zistili sme, že žiaľ nie sme prví a možno ani poslední, kto sa s týmto javom stretol v praxi.

Problém má aj iPhone 11, SE 2 a ďalšie…

Na diskusnom fóre spoločnosti Apple je hneď niekoľko príspevkov, ktoré upozorňujú na rovnaký problém. Ani jeden sa síce netýka iPhonu 12, no používatelia sa s ním stretávali pri iPhone 11 či iPhone SE 2. generácie. Tak isto nutne nemuseli používať PRODUCT (RED) variantu, ale vyblednutie vzniklo aj na zelenej či čiernej farbe.

V niektorých prípadoch boli zariadenia nosené v krytoch a v iných sa zase poškodenie objavilo bez nich. Chemická reakcia so silikónovým povrchom puzdra (originál od Apple) sa síce vylúčiť nedá, no pri nabíjacom konektore, mikrofóne a reproduktore sa v našom prípade žiadne vyblednutie neobjavilo tak, ako na fotkách používateľov, ktorí na chybu upozorňovali dávnejšie.

Ako uvádza JPack (člen fóra Macrumors), farebný hliník môže vyblednúť pod vplyvom UV žiarenia a špeciálne červená farba je na zmenu pigmentu veľmi citlivá. Podobné prípady môžeme poznať napríklad pri červených autách.

Farebné iPhony nie sú eloxované (ich povrch je menej odolný), nakoľko sa tento proces obmedzuje len na striebornú, zlatú a tmavo-bronzovú farbu. Aj keď Apple v posledných rokoch používa pestré kombinácie, ich nevýhodou môže byť farebná nestabilita.

V našom prípade je malou záhadou, prečo sa vyblednutie objavilo práve v jednom zo štyroch rohov a inde je farba nepoškodená.

Samozrejme, že sme rozmýšľali, či náš iPhone 12 nebol vystavený na dlhšiu dobu priamemu slnku, no pravda je taká, že sa skoro stále nachádza v interiéri, nakoľko je lockdown a vonku doznieva zima.

Apple reklamácie neuznáva

Hoci sme to zatiaľ nevyskúšali, na oficiálnych diskusných fórach sme sa vo viacerých prípadoch dočítali, že Apple v takomto prípade reklamácie neuznáva. Jedná sa len o kozmetickú vadu, ktorá nemá žiaden vplyv na funkčnosť a používanie zariadenia.

Prečítajte si tiež  Apple prepracovalo Hodiny v iOS 14. Pozrite sa ako vyzerajú a čo je nové!

To, že sú na telefóne nepekné fľaky vyblednutej farby už zrejme kompetentných nezaujíma, čo nás trochu šokovalo…

Samozrejme, že telefón reklamovať vyskúšame, veď má iba 4 mesiace a v takomto stave ho skrátka používať nechceme.

Na strane druhej rátame s tým, že nám to zrejme neprejde a pociťujeme hnev voči spoločnosti Apple, ktorej výrobok za 899€ je po tak krátkej dobe poškodený, hoci si nie sme vedomí, že by to bolo spôsobené našou vinou.

Napíšte nám do komentára, čo si o tom myslíte vy a či ste sa už s niečím podobným stretli. Budeme radi za všetky vaše názory a postrehy, o ktoré sa s nami podelíte!

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.