Spoločnosť Atlas VPN sa postarala o novú štúdiu, ktorá bola zameraná na detekciu malware v roku 2020. Výsledky výskumu hovoria, že počet hrozieb vyvinutých pre platformu macOS sa zvýšil o 1100%, v porovnaní s rokom 2019.

Toto číslo je doslova alarmujúce a používateľov platformy macOS upozorňuje, aby si dávali obzvlášť veľký pozor a inštalovali všetky nové bezpečnostné aktualizácie. Hoci je malá pravdepodobnosť, že by ste si do svojho MacBooku alebo iMacu nahrali vírus, stále existuje a každým rokom rastie.

Ani nie 1% z toho, čomu čelí Windows

Ak by sme to porovnali s počítačmi Windows, ktoré sú vo svete oveľa rozšírenejšie, zistili by sme, že na tejto platforme je hrozba oveľa väčšia. MacOS predstavuje iba necelé 1% z toho, čomu čelí operačný systém od Microsoftu. Aj v tomto prípade počet detekovaných vírusov narastá.

Pre širší kontext, v roku 2020 bolo na tejto platforme detekovaných cez 91 miliónov nových hrozieb, čo znamená, že denne sa vyskytne cca 250 000 nových malwarov ohrozujúcich používateľov. To je až 135x viac v pomere ku počítačom od Applu.

Na macOS sa podarilo za rovnaké obdobie odhaliť 674 273 vírusov, čo je cca 1 847 denne. Stále sa bavíme o relatívnom vysokom čísle, no v tomto prípade môžeme hovoriť aspoň o akom takom bezpečí.

Na záver doplníme, že trend malwarov sa na platforme macOS až extrémne rýchlo rozrastá. V roku 2019 tu bolo detekovaných 55 556 hrozieb a s výnimkou roka 2018 (92 570 hrozieb) bolo toto číslo vždy nižšie.

Dajte nám vedieť v komentároch, či ste sa už stretli s vírusom na Macu a ak áno, ako sa to prejavovalo. Budeme radi za všetky vaše poznatky a názory.

Prečítajte si tiež  Spoločnosť Honor kopíruje iPhone. Aj vďaka tomu sa jej podarilo zdvojnásobiť predaj smartfónov
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJ9to5mac
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.