Dan Guido, generálny riaditeľ spoločnosti Trail of Bits, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou zažil v uplynulých dňoch príbeh, ktorému sa iba ťažko verí. Počas večere v New Yorku pravdepodobne zle uzamkol svoju elektrickú kolobežku a tá počas 2 hodín zmizla z miesta, kde pôvodne parkovala.

Šťastím v nešťastí však bolo, že Dan je fanúšikom spoločnosti Apple a preto svoje mestské presúvalo vybavil hneď dvoma lokalizátormi AirTag.

Jeden bol umiestnený na prednom kolese ako návnada a druhý sa nachádzal hlbšie v konštrukcii kolobežky. V oboch prípadoch bolo sledovacie zariadenie prelepené čiernou lepiacou páskou, aby pôsobilo nenápadne.

Na druhý deň po krádeži lokalizoval kolobežku v presnejšie neuvedenej časti New Yorku. Okamžite sa tam teda vybral na bicykli s extra zámkom a cieľom, že kolobežku uzamkne a vráti sa k nej o týždeň neskôr, keď priletí zo služobnej cesty. Dan mal ešte v spomínaný deň naplánovaný let do Blackhatu, ktorý nemohol zmeškať.

Na mieste stretol aj policajnú hliadku, ktorú poprosil, či by s ním mohla zájsť do budovy, kam ho navádzal iPhone. Policajti ale AirTag nepoznali a pravdepodobne mali obavy, že by mohli byť zapletení do nelegálnej činnosti.

Generálnemu riaditeľovi bezpečnostnej spoločnosti teda odmietli pomôcť a ten nemal nemohol spraviť nič iné, než sa vrátiť domov a následne pokračovať na letisko, pretože sa mu krátil čas.

AirTag bolo možné lokalizovať aj po týždni 

Prešiel teda týždeň, a Dan už neočakával, že svoju kolobežku získa späť. Po kontrole aplikácie Nájsť ale zistil, že jeho AirTag stále vysiela a tak sa opäť vybral na miesto, kde bol posledne lokalizovaný.

Hoci sa obával, že funkcia AirTagu upozorní zlodejov na jeho návrat, nestalo sa tak. To čo následne videl na vlastné oči bolo obrovským prekvapením.

Aj keď sa mu polícia znovu zdráhala pomôcť, nakoniec ju presvedčil, že je obeťou zločinu, ktorý sa dá vyriešiť za menej ako hodinu. Na mieste, kde bol poslednýkrát lokalizovaný AirTag sa zhodou okolností nachádzal aj obchod s elektrobicyklami, ktorého tovar bol už na prvý pohľad podozrivý.

Vo všetkých prípadoch šlo o používané a zanedbané bicykle, kolobežky alebo skútre pochádzajúce z druhej ruky alebo nelegálnej činnosti. Dan už teda vedel, že je na správnom mieste.

Pomohol mu zvuk ale aj spárovanie s iPhonom 

Po niekoľkých minútach skúmania sortimentu si Dan všimol aj svoju kolobežku a aby dokázal, že skutočne patrí jemu, pomocou aplikácie nájsť prehral na AirTagu upozorňujúci zvuk a zároveň ukázal, že je spárovaný s jeho iPhonom.

Prečítajte si tiež  Netflix neplánuje podporu priestorového zvuku pro AirPods Pro a AirPods Max

Celý príbeh mal teda šťastný koniec, hoci sa majiteľ obchodu vyhrážal poškodenému smrťou.

Na záver svojej skúsenosti pridal Dan aj návod, ako si ochrániť majetok lacným produktom od Apple, ktorý na to síce primárne nie je určený ale v praxi môže pomôcť:

  1. AirTag prilepte na kolobežku, bicykel (alebo čokoľvek iné) takým lepidlom, ktoré dobre tlmí zvuk. Ak ste technicky zdatní, môžete z neho vybrať reproduktor.
  2. V čase krádeže nezapínajte stratený režim, pretože ten automaticky upozorní zlodeja.
  3. Konajte rýchlo, ideálne skôr, než sa spustí funkcia proti sledovaniu osôb. (Na Danovej kolobežke boli poškodené riadidlá, pretože sa zlodeji pravdepodobne chceli zbaviť pravidelného a veľmi otravného zvuku AirTagu)
  4. Obmedzte svoje osobné interakcie a do prípadu vždy zapojte aj políciu. Konáte tak v bezpečí a páchateľ bude za svoj čin potrestaný.

 

 

Môže ťa zaujímať
- Reklama -