Každý. kto používa iPhone hádam vie, že bez fólie poprípade ochranného púzdra je to isté riziko. Problém je v tom, že toto zariadenie je až extrémne krehké a tak sa ti pri nevinnom páde na zem, môže na displeji objaviť škaredá pavučina. Pre odporcov obalov tu je fólia, ktorá by mala displej ochrániť. Ako ju však správne nalepiť?

Vhodná fólia

Ako prvé by si si mal samozrejme nájsť vhodnú fóliu na tvoje zariadenie. Na trhu je množstvo alternatív od klasickej fólie až po sklo, ktoré ochráni iPhone asi najlepšie. S výberom treba byť opatrný, keďže niektoré lacné fólie nemusia zniesť to, čo tie drahšie a tak sa ti môžu po čase odlepiť. Navyše pri niektorých sklách je garancia, že v prípade poškodenia vám bude vymenené za nový kus, čo je veľká výhoda!

Príprava

Aj keď si rôzne fólie vyžadujú rôznu aplikáciu, vo všeobecnosti platí niekoľko základných krokov, ktoré musíš pre ich nalepenie dodržať vždy. Pred tým, ako sa do celého procesu pustíš, umy si ruky mydlom, aby si z nich odstránil prebytočnú mastnotu, ktorá by sa mohla dostať aj medzi fóliu a displej a na tomto mieste by začali vznikať rôzne bublinky atď…

Očistite displej

Pred nalepením fólie je kľúčové práve čistenie displeja. Nikto z nás predsa nechce aby sa nám na displeji po nalepení fólie objavili nepríjemné bublinky, ktoré vôbec nevyzerajú dobre. Pre dokonalé očistenie displeja odporúčame použiť malú navlhčenú handričku (obvykle ju dostanete aj k samotnej fólií), s ktorou dôkladne odstrániš prach z povrchu displeja.

Potom zober klasickú lepiacu pásku, a nalep ju na displej. Po tom, čo ju odlepíš (musíš to urobiť veľmi jemne aby na displeji nezostali stopy lepidla), by sa mal na páske zachytiť aj prebytočný prach, a tak by mal byť displej úplne čistý.

Aplikuj fóliu

Pred aplikáciou fólie si opäť dôkladne umy ruky mydlom, aby si ich zbavil akejkoľvek nečistoty. Odlep fóliu z papiera alebo iného materiálu, na ktorom je nalepená a prilož ju na displej. Po tom si zober nejaký tvrdý ale tenký predmet (najlepšia je asi kreditná karta) a pomaly prechádzaj po fólií smerom k rohom. Vďaka tomuto odstrániš všetok vzduch, ktorý medzi krycím sklom a fóliou ostal.

Detaily a záver

Pokiaľ ti ostala na displeji nejaká bublinka, no nie je vidieť a nevadí v používaní, nechaj to tak. Je navyše veľmi pravdepodobné, že časom táto nerovnosť zmizne (pod tlakom sa postupne vytlačí prebytočný vzduch).

Prečítajte si tiež  Výzva: Najlepšie posledné fotografie od vás!

Ak sa ti však na veľmi nepríjemnom mieste objavila bublinka, s ktorou si nevieš rady ani za pomoci kreditnej karty, môžeš vyskúšať použiť špendlík či ihlu, fóliu prepichnúť a následne vytlačiť vzduch, čím by sa mala fólia nalepiť. Pri tomto však treba dávať veľký pozor na to, aby sa špina z pinzety či ihly nedostala pod fóliu a výsledok nebol ešte horší ako predtým!

Každopádne, pokiaľ budeš postupovať podľa tohto návodu, malo by všetko dopadnúť dobre a ak budeš postupovať dôsledne, nemali by sa ti  na displeji objaviť takmer žiadne bublinky!

VIDEONÁVOD č. 2 – tip od fanúšika Borisa

Ako nalepiť fóliu efektívne pomocou lepiacej pásky?

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.