Spoločnosť Apple urobila v roku 2016 krok, ktorý bol spočiatku veľmi kontroverzný. iPhone 7 a iPhone 7 Plus už neponúkali 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel a v balení sa nachádzali EarPods s Lightning konektorom.

Samozrejme, v súčasnosti existuje ešte niekoľko produktov, kde jack figuruje. Patrí sem napríklad MacBook, iMac či základný iPad 9. generácie (+ niekoľko ďalších zariadení). Inde ho však poväčšine budete hľadať márne.

Doposiaľ sa tento konektor vyskytoval aj v iPade mini 5. generácie, ktorý bol s procesorom A12 Bionic predstavený ešte začiatkom roka 2019.

Jeho nástupca sa však jacku úplne vzdal a tak budú musieť majitelia využívať iné možnosti.

Ako sa to dá vyriešiť? 

Jednou z nich je napríklad kúpa adaptéru do USB-C, ktorá tento problém vyrieši azda najlacnejšie a najjednoduchšie. Nevýhodou však bude strata istého komfortu používania a taktiež nutnosť nosiť so sebou dodatočné príslušenstvo, ktoré sa ľahko zabúda.

Ďalšou možnosťou je kúpa AirPods, ktoré sú dnes k dispozícii v troch odlišných verziách. Kúpiť si môžete základný model, prepracovanejšie AirPods Pro a taktiež špičkovú verziu AirPods Max. Otázne však zostáva, či vám to za príplatok niekoľkých stoviek eur skutočne stojí. iPad mini 6. generácie samozrejme podporuje aj ostatné Bluetooth slúchadlá.

Prečítajte si tiež  Pozrite sa na vôbec prvý unboxing iPhonu 13 Pro Max

Na záver nás zaujíma, čo si o tejto zmene myslíte vy. Je z vášho pohľadu odstránenie Lightningu z iPadu mini správne alebo nie?

Pri iPhone nám to napríklad nevadí, avšak iPad je predsa len sofistikovanejší pracovný nástroj, pri ktorom človek môže potrebovať aj kvalitnejšie káblové slúchadlá. Na strane druhej, takýchto používateľov bude iba minimum.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJsvetapple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.