Facebook nás sleduje aj v “cudzích” aplikáciách a službách

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa vám na Facebooku zobrazujú reklamy na Airbnb iba chvíľu po tom, ako ste si hľadali v tejto apke zaujímavé miesta na ubytovanie? Podobné situácie môžete zažiť aj s apkou TripAdvisor a ďalšími, ktoré spolupracujú so sociálnou sieťou.

Nie, Facebook skutočne nepoužíva mikrofón vášho iPhonu na odpočúvanie konverzácie. K dispozícii má však množstvo vašej aktivity, ktorú vykonáte v iných službách. Dáta sú potom zdieľané so sociálnou sieťou, čo sa vám samozrejme nemusí páčiť. Našťastie však existuje spôsob, ako to zakázať. Potrvá vám to len niekoľko minút.

- Reklama -

Ako zakázať Facebooku, aby nás sledoval v aplikáciách a službách pre iPhone?

Ešte predtým ako začneme, musíme si uviesť, že Facebook ukryl možnosť zákazu hlboko v aplikácii, aby ste sa ku nej len tak ľahko nedostali. Aj to je dôvod, prečo môže dnešný návod pôsobiť o niečo komplikovanejšie. Ak však budete postupovať dôsledne podľa všetkých našich krokov, hravo to zvládnete. Odporúčame vám využiť aj galériu. Poďme na to:

  1. Otvorte si aplikáciu Facebook na iPhone.
  2. Prejdite do ponuky Viac v pravom dolnom rohu (ikona troch horizontálnych čiar).
  3. Pokračujte tlačidlom Nastavenia a súkromie a v rozšírenom menu zvoľte Nastavenia.
  4. Prejdite nadol do sekcie Vaše informácie na Facebooku a vyberte položku Aktivita mimo Facebooku.
  5. Pre vymazanie histórie (teda dát, ktoré sa tu za XY rokov nazhromaždili) pokračujte na tlačidlo Vymazať históriu. Tento krok potvrďte aj vo vyskakovacom okne.
  6. Aby ste zabezpečili zákaz ďalšieho zberu dát, kliknite na položku Spravovať svoju aktivitu mimo Facebooku.
  7. Zadajte heslo.
  8. V pravom hornom rohu kliknite na ikonu troch čiar.
  9. Vo vyskakovacom okne vyberte položku Spravovanie budúcej aktivity.
  10. Kliknite na Spravovať budúcu aktivitu.
  11. Následne už stačí iba deaktivovať vypínač vo vrchnej časti obrazovky.
  12. Hotovo.

Na záver sa hodí doplniť, že podobné systémy ako Facebook využívajú aj iné platformy (napríklad Google). Tomu, ako na nich zakázať sledovanie sa budeme čoskoro venovať v ďalšom článku. Tak isto si dajte pri vymazávaní pozor, nakoľko týmto spôsobom môžete odstrániť niektoré prihlasovacie údaje do aplikácií, ako aj postupy v hrách atď…

Napíšte nám do komentára, či vám tieto systémy prekážajú alebo nie. Budeme radi za všetky vaše názory a postrehy.

- Reklama -

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here