Sociálnu sieť WhatsApp používa niekoľko miliárd ľudí na celom svete. Aj v našich končinách je veľmi populárna a presne preto by si si mal dávať pozor na závažnú bezpečnostnú chybu, ktorou aktuálne trpí. Informoval o nej Jake Moore zo slovenskej spoločnosti ESET na svojom Twitteri.

Aj keď to znie ako klišé, na WhatsAppe sa dá kedykoľvek deaktivovať účet na diaľku bez súhlasu jeho vlastníka. Stačí poznať telefónne číslo a odoslať jeden e-mail. Pôvodne bezpečnostná funkcia má obrovské medzery, ktoré ti vedia narobiť nepekné problémy.

Aby sme to priblížili, sociálna sieť WhatsApp už dávnejšie zaviedla možnosť, ktorá bola určená pre používateľov, ktorí stratili svoje mobilné zariadenie. Aby zamedzili tomu, že si niekto bude čítať ich súkromné správy, na diaľku si dokážu deaktivovať účet.

Stačí poslať e-mail s textom „Stratené/odcudzené: Deaktivujte môj účet prosím“ a pridať ku nemu telefónne číslo. To musí byť zadané v plnohodnotnom medzinárodnom formáte.

Aj keď by na tom nebolo nič zlé, WhatsApp si chcel túto prácu zjednodušiť a tak na ňu zamestnal šikovného robota. Proces deaktivácie účtu preto prebieha automaticky a sociálna sieť nezisťovala, či ide o skutočného používateľa, alebo zlomyseľníka.

Reklama
Reklama

Ako informuje portál Mobilizujeme, spoločnosť Meta na svoje pochybenie medzičasom zareagovala a možnosť automatickej deaktivácie účtu po upozornení začala zakazovať. Ak sa ti už niečo podobné stalo, deaktivácia sa dá zrušiť do 30 dní od jej podania. Neprídeš tak ani o svoje neprečítané správy. Uvidíme, ako to napokon celé dopadne.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  WhatsApp chce používateľom zjednodušiť posielanie peňazí
Môže ťa zaujímať
- Reklama -