Počítače Mac sú prirodzene veľmi dobre zabezpečené produkty. Operačný systém macOS obsahuje hneď niekoľko vstavaných nástrojov, ktoré sú určené na detekciu malwaru. Aj preto sa hovorí, že na nich nepotrebujete inštalovať žiaden ďalší antivírus. Okrem iného je tu aj správca úloh na pozadí, ktorý by mal všetko kontrolovať. Známy bezpečnostný výskumník Patrick Wardle však zdôrazňuje, že ho malware dokáže obísť.

Ako informuje 9to5mac, Walde na hackerskej konferencii Defcon uviedol, že spoločnosť Apple využíva trojvrstvový systém ochrany pred škodlivým softvérom. V prvom rade sa snaží zabrániť jeho inštalácii, čo sa mu darí prostredníctvom prísnej kontroly aplikácií v Mac App Store pomocou svojho vlastného softvérového riešenia.

Pokiaľ by však škodlivý softvér prešiel cez prvý krok, prípadne by sa do Macu dostal iným spôsobom, zariadenie aktivuje takzvaný XProtect na jeho detekciu a zablokuje spustenie. XProtect by sme mohli definovať, ako taký vstavaný antivírus priamo od Apple. Škodlivý softvér deteguje na základe rôznych signatúr. Samotný nástroj je samozrejme pravidelne aktualizovaný.

Spoločnosť Apple zatiaľ nekonala 

Zdroj: YouTube / The Hybrid Shooter (úprava redakcie)

Spoločnosť Apple neustále objavuje nové vírusy a ich kmene a následne o tom informuje počítače prostredníctvom drobných aktualizácií, ktoré nie sú závislé od aktualizácií systému. Akonáhle XProtect objaví škodlivý softvér, okamžite zabráni jeho spusteniu.

Ako sme už napísali vyššie, spoločnosť Apple minulý rok predstavila správcu úloh na pozadí, ktorý sa zameriava na tie najnebezpečnejšiu formu malvéru – aktívne aplikácie. Často sa totiž stáva, že vírus sa spustí iba raz, ukradne vám dáta z počítača a potom sa vypne. Zároveň však môže pravidelne monitorovať prebiehajúcu činnosť používateľa, sťahovať nové prvky zo servera útočníka a podobne.

Problém je však v tom, že táto funkcia sa dá ľahko obísť. Wardle upozornil na softvérové nedostatky, ktoré ešte minulý rok oznámil spoločnosti Apple. Tá však podľa jeho slov do dnešných dní nedokázala vyriešiť zásadnejšie problémy, ale odstránila skôr menšie, menej závažné bezpečnostné rizika.

Uvidíme teda, ako sa celá táto nepríjemná situácia v budúcnosti vyrieši. Snáď medializácia celého problému dokope spoločnosť Apple k tomu, aby začala konať. Veď bezpečnosť používateľov je pre ňu dlhodobo kľúčová a s tým súvisí aj boj proti malwarom.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Herná služba Humble Bundle mení pravidlá. Najviac na to doplatia hry na Mac
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJSvetApple
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.