Spomínam si na rok 2009. V tomto roku som sa prvýkrát dozvedel o tom, že existuje niečo ako iPhone, Apple je nejaká americká firma a Steve Jobs je celkom zaujímavý chlapík. Vtedy som mal nejakých 12-13 rokov. Možno som o Apple počul aj skôr, no tento rok bol zásadný.

Zdalo sa to nedosiahnuteľné

Bolo to v dobe, keď internet prestával byť vzácnosťou a dotykový mobil bol pre mňa – nadšenca z techniky, zázrakom. iPhone 3Gs bol vzácnosť. Bola vzácnosť vidieť niekoho držať v ruke iPhone. Ticho som závidel a sníval, že raz ten mobil, ktorý patril zahraničiu a „bohatým“ budem aj ja raz držať v rukách. Obdivoval som dizajn i prostredie.

iPhone všade kam sa pozrieš

Včera sme vstúpili do roka 2016. Ja mám 19, som takmer o 7 rokov starší, ale moja vášeň pre Apple produkty sa nezmenila. Pred pár mesiacmi som bol u jedného slovenského operátora kde si moja sesternica kupovala iPhone. My sme kupovali iPhone, naľavo od nás podávala predávačka zákazníkovi iPhone 5S po výmene skla a pri stole napravo taktiež riešili dostupnosť iPhonov na sklade.

Je takmer rok 2016 a mobil, ktorý bolo kedysi vzácnosťou čo i len vidieť, je dnes jeden z najpredávanejších zariadení a všetci máme známych, ktorí ho nosia vo svojom vrecku. Firma, ktorá začínala v garáži je dnes najhodnotnejšou spoločnosťou sveta a to kúzlo, ktoré v produktoch a histórií zanechal Steve, nikdy nezhasne. Verím, že nie.

Češi a Slováci môžu byť hrdí na to, že práve v Prahe sa otvorilo najväčšie Apple múzeum na svete a práve my máme možnosť pozrieť si takmer všetky produkty, ktoré spoločnosť Apple kedy pustila do predaja. Keďže som tieto Vianoce trávil v Prahe, nemohol som túto zastávku vynechať.

museum vlajky

Výborná lokalita

Múzem sa nachádza asi 7 minút od Karlovho mostu a asi 4 od Staromáku. Možno aj menej, ale vieme si predstaviť, ako vyzerala Praha dva dni po štedrom dni, navyše ak sú na Staromestskom námestí vianočné trhy. Budova už z bočnej strany naznačovala vlajkami s retro logom Apple, čo nás čaká v ďalšej uličke. Múzeum lákalo turistov už zvonku.

Za oknom môžu návštevníci nahliadnuť do bistra, kde si môžete nechať namiešať aj nejaký ten obľúbený Steveov nápoj a vychutnať si ho môžete v miestnosti s iPadmi a pop artovou podobizňou Steva Jobsa. Pre mňa je nevýhodou, že turisti zazerajú v skupinkách dnu a fotia, čo bolo asi aj dôvodom, prečo bola táto miestnosť prázdna. Na okne pri hlavnom vchode sú prvé iMacy, ktoré zachránili Apple, vo všetkých farbách, ktoré poznáme zo starého loga. Po ostatných oknách sú citáty Steva Jobsa.

Prečítajte si tiež  Prečo príde iPhone 12 na trh neskôr, ako v septembri, aj keď má Apple ešte dosť času?

museum imac

Zisk ide na dobrú vec

Pri vstupe dnu vás privítajú usmievavé slečny, ktoré vám pomôžu so zakúpením lístka a taktiež vám vysvetlia ako použiť sprievodcu. Stačí ak sa pripojíte na dostupné wifi a pri každom exponáte si môžete prečítať jeho históriu, parametre, cenu a aj to, čo znamenal pre spoločnosť. Celý zisk múzea je venovaný charite.

Celé múzeum je nádherné! Vskutku je to Apple múzeum – minimalistické, čisté, prehľadné, prepracované Do najmenších detailov tak, aby každému správnemu fanúšikovi prešiel mráz po chrbte hneď od začiatku. Skenujem QR kód na vstupe a idem cez turniket dnu. Pozerám sa na tapety ladené do pop artu, keďže hneď vedľa sa nachádza múzeum pop artu, na každej stene sú citáty Stevea alebo ľudí z Apple, plagáty k zariadeniam alebo nejaké infografiky.

Hneď v prvej miestnosti vidím pred sebou ročenky zo strednej Steva Wozniaka a Steva Jobsa, asi najunikátnejší exponát – prvý Apple I., ktorý zostavovali osobne Jobs a Wozniak v garáži Jobsových rodičov a taktiež typické oblečenie, ktoré patrilo Steveovi, jeho iPad, okuliare, vizitka a obľúbená voda.

Keď som uvidel jeho obľúbené tenisky, ako prvé mi napadlo, že Jobs mal poriadne veľké nohy. Fakt mi chodil mráz po chrbte vidieť veci patriace človeku ako bol Steve. Človeku, vďaka ktorému nás dnes aj ty čítaš a vďaka ktorému ja píšem tieto riadky.

museum_jobsleft

Lisa čoskoro

Na poschodí sa nachádzajú ďalšie exponáty. Všetky sú zoradené chronologicky od začiatkov Applu až po rok 2012. Veľká škoda je, že sa tu nenachádza počítač Apple Lisa, jeden z legendárnych počítačov od Applu, ktorý sa dočkal niekoľkých vylepšení a bol pomenovaný podľa Jobsovej prvej dcéry, aj keď to sám Jobs najprv popieral. Napriek tomu tento počítač má miesto pripravené a prelepené nápisom coming soon. Tak snáď čoskoro.

Fotoaparát od Apple?

Múzeum taktiež ukazuje návštevníkovi aj obdobia, kedy bol Jobs vyhodený Sculleym z Apple, založil spoločnosť Next, ale nechal si jedno percento svojich akcií, keby náhodou. V múzeu sú taktiež počítače od Nextu a aj Stevova vizitka. Vtedy mi napadlo, koľko z týchto exponátov je aj dnes funkčných. Next o pár rokov kupuje Apple a Jobs opäť mení svet. No počas obdobia mimo Apple kúpil aj spoločnosť Pixar za vyše 10 miliónov. Tu spôsobil ďalšiu revolúciu. Spoločnosť napokon kúpilo Disney za 7,4 miliardy dolárov. Celkom fajn investícia.

Prečítajte si tiež  V Apple pracoval dvojitý agent. Vynášal informácie a zároveň donášal na novinárov

V múzeu sa nachádzajú aj veci, o ktorých veľa ľudí nemá ani tušenia, že ich Apple vyrábal. Sú tu tlačiarne, fotoaparáty, grafický tablet. Chcel by som vidieť čo by dokázal fotoaparát od Apple dnes. V múzeu sa taktiež nachádza aj interaktívna miestnosť s 3D okuliarmi a veľmi ma zaujala časť so všetkými Apple myšami a klávesnicami, ktoré sa ako keby skrývali za zrkadlom, ktoré neskôr pod svetlom odhalí exponát. Celý čas tade chodila aj upratovačka, ktorá čistila vitríny aby bolo všetko tip top.

foto5

Návštevu nebudete ľutovať

Apple múzeum v Prahe, by sa malo stať povinnou zastávkou každého Apple maniaka. Myslím, že si tam každý nájde svoje a prekvapí aj toho, čo Apple a históriu sleduje už roky. Múzeum mapuje celú históriu a ukazuje návštevníkom príbeh, ktorý sa skrýva za tvojim jablčným zariadením. Potešilo by ma, ak by bola možnosť zakúpiť si aj nejaký suvenír, ak taká je a nenatrafil som na to, tak ma to mrzí a pri ďalšej návšteve napravím. Keďže sa jedná o súkromnú zbierku, verím, že bude stále rásť a do múzea zavíta aj niekto zo spoločnosti. Stvoriteľom tohoto úžasného miesta chceme poďakovať a vzdať hold – perfektná práca! Aj Steve by bol na vás hrdý!

muzeum_tma

muzeum_bistro

Môže ťa zaujímať
- Reklama -