Pokiaľ ste fanúšikmi spoločnosti Apple, určíte vám neuniklo, že tento technologický gigant predstavil iPhone 13 a iPhone 13 mini s odlišným rozmiestnením zadných kamier v porovnaní s predošlým modelom.

Prečítajte si tiež  Návod: Ako používať portrétny režim na iPhone a docieliť fantastické výsledky?

Zariadenia si za túto zmenu získali veľa vtipných ale aj urážlivých meme obrázkov na internete, ktoré sa snažili poukázať na skutočnosť, že Apple upravilo polohu fotoaparátov čisto z marketingového hľadiska. No a hoci je to čiastočne pravda, realita je úplne iná…

Aby sme boli konkrétnejší, nové diagonálne rozmiestnenie šošoviek nie je náhodné a má svoje logické odôvodnenie.

Stojí za ním technológia Sensor Shift (optická stabilizácia na senzore) a taktiež väčšie senzory, vďaka ktorým podáva iPhone 13 lepšie výsledky pri fotení a točení záberov v zhoršených svetelných podmienkach.

Je úplne pochopiteľné, že spomenuté zmeny si vyžiadali aj väčší priestor vo vnútri zariadenia, ktorý bežný spotrebiteľ nevidí.

No a pokiaľ by si iPhone 13 a iPhone 13 mini zachovali vertikálne rozloženie kamier, z dôvodu ich celkového zväčšenia by bolo vystúpenie v zadnej časti masívnejšie (viď obrázok nižšie).

Na iPhone 13 Pro muselo Apple použiť väčší výstupok pre kamery pretože nemalo na výber  

iPhone 12 Pro / iPhone 13 ProAby ste si to mohli lepšie predstaviť, niečo podobné sa odohralo na iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max. Pokiaľ si zadný kamerový modul porovnáte s predchádzajúcou generáciu (najmä pri 6,1″ verzii), rýchlo zistíte, že značne narástol.

Nakoľko však obsahuje až tri šošovky, Apple tu nemalo rovnakú možnosť diagonálneho rozmiestnenia ako pri základných verziách.

Vystúpenie je tak oveľa výraznejšie a väčšie než na štandardnom iPhone 13, čo však vzhľadom na množstvo objektívov na prvý pohľad nikomu neprekáža. Ak by boli iba dva a to rovno pod sebou, pravdepodobne by vám to ťahalo oči.

Takto by to vyzeralo, keby fotoaparáty neboli rozmiestnené diagonálne. Celý kamerový modul je doslova obrovský…

No a na záver aj informácia o marketingu, ktorá sa v internetových diskusiách spomína relatívne často. Áno, Apple túto zmenu vykonalo aj preto, aby na seba strhlo väčšiu pozornosť. Vďaka inému rozloženiu šošoviek predsa viete, kto má iPhone 12 a kto iPhone 13.

V princípe tak ide o podobný rozlišovací prvok ako napríklad notch pre Face ID alebo kedysi Home Button s Touch ID. Dajte nám vedieť do komentára, ako na vás vplýva nové rozloženie fotoaparátov. Páči sa vám viac alebo menej než na iPhone 12?

Môže ťa zaujímať
- Reklama -