Len pred malou chvíľou sme sa v samostatnom článku venovali tomu, koľko zaplatíte za nový MacBook Air s procesorom M2. Pokiaľ ste čítali pozorne, určite ste neprehliadli, že Apple nechalo v ponuke aj starší model s procesorom M1. No a keďže firma vylepšila aj technicky vyspelejší MacBook Pro 13″ s Touch Barom, automaticky nás zaujíma jeho slovenská cena a možnosti konfigurácie.

V prvom rade je nutné uviesť, že v tomto notebooku čip M2 úplne nahrádza čip M1. Zariadenie si teda s pôvodným ARM procesorom od Apple už nezakúpite. Novší čip však môžete získať opäť v dvoch variantoch (rovnako ako pri MacBooku Air 2022), ktoré sa líšia cenou.

Základ za rozumné peniaze 

Keďže považujeme postavenie 13″ MacBooku Pro v hierarchii Apple produktov stále za vyššie, než postavenie nového MacBooku Air 2022, kladne hodnotíme jeho základnú cenovku. Zariadenie vás so slabším čipom M2 (8-jadrové CPU, 8-jadrové GPU a 8 GB RAM) vyjde na 1 599,00 €. To je iba o 100 € viac ako pri MacBooku Air.

Navyše už v balení dostanete aj 67 W nabíjací adaptér, za ktorý si pri lacnejšom počítači musíte priplatiť + 20 €. MacBook Pro 13″ však taktiež ponúka bohaté možnosti konfigurácie, ktoré vedia jeho cenu navýšiť.

Pre lepšiu prehľadnosť sme tieto možnosti zoradili pod seba: 

  • 512 GB úložisko za príplatok + 230,00 €
  • 1 TB úložisko za príplatok + 460,00 €
  • 2 TB úložisko za príplatok + 920,00 €
  • 16 GB RAM za príplatok + 230,00 €
  • 24 GB RAM za príplatok + 460,00 €

V top konfigurácii je dokonca lacnejší ako MacBook Air 

Čo nás vcelku prekvapilo nie je základná cena ale tá konečná. Ak si totiž MacBook Air s čipom M2 vybavíte všetkými príplatkami (vrátane výkonnejšieho adaptéra), zaplatíte zaň 2 999,00 €. V prípade MacBooku Pro 13″ je však cena s 67 W adaptérom „len“ 2 979,00 €.

Technicky ide o možno starší dizajn, no prakticky dostanete rovnaký výkon, úložisko a operačnú pamäť RAM a fanúšikovia dotykových plôch sa môžu tešiť aj na Touch Bar. V princípe je teda úplne jedno, či si kúpite MacBook Pro 13″ alebo MacBook Air s čipom M2. Cenovo sa počítače takmer vôbec nelíšia. Ten pravý rozdiel ale predstavuje dizajn a preferencie používateľa.

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Prečítajte si tiež  Video: iPhone SE 3 disponuje väčšou batériou ako jeho predchodca. Pozrite si prvý teardown

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -