Spoločnosť Apple začala so svojim internetovým obchodom App Store ešte v roku 2008, vďaka čomu dala možnosť vývojárom tretích strán vôbec po prvýkrát predávať aplikácie na platforme iOS (neskôr aj iPadOS). Samozrejme, nič nie je zadarmo a keďže si Apple veľmi rado necháva za svoje služby zaplatiť, aj App Store funguje na základe provízneho systému.

Z každej jednej platby si Apple berie províziu 30 % ak ide o vývojára s obratom nad 1 milión dolárov. Menší vývojári majú lepšie podmienky, pričom spoločnosti Apple odvádzajú „iba“ 15 % z uskutočnenej platby. Toto sa samozrejme dotýka aj služieb, ktoré fungujú na báze predplatného podobne ako streamovacia služba Netflix. Prvý rok musia spoločnosti Apple odvádzať 30 % z každej novej platby a po roku tento poplatok klesá na 15 %.

Netflix našiel vlastné riešenie

Televízor, na ktorom je spustený Netflix
Zdroj: Unsplash / David Balev

Keďže spoločnosť Netflix žije z mesačného predplatného a nechcela odvádzať spoločnosti Apple pravidelnú províziu len za to, že si ľudia predplatili stream cez iPhone či iPad, rozhodla sa konať.

Namiesto toho, aby ponúkala na týchto zariadeniach zvýšenú sadzbu o 15 – 30 % zmenila ešte v roku 2018 prístup k registrácii, ktorá musela prebehnúť prostredníctvom externej internetovej stránky. Človek si už potom iba stiahol aplikáciu a prihlásil sa skrz svoje údaje. Neušetril iba Netflix ale aj zákazník.

Ako však upozornil portál 9to5mac, Netflix experimentuje aj dnes. Po novom, po stiahnutí aplikácie, môžete kliknúť na tlačidlo s textom „netflix.com/join„, ktoré vás presmeruje priamo do registračného formulára v aplikácii Safari, kde si vyplníte predplatné. Stále si teda budete môcť službu predplácať bez toho, aby z toho Apple čerpalo akékoľvek výhody. Ide o rýchle a efektívne riešenie, ktoré však nezostalo bez odozvy.

Spoločnosť Apple okamžite zareagovala 

iPad a predplatné netflix mimo app store
Zdroj: 9to5mac

Keďže ide o sofistikovaný nápad, ktorý úplne obchádza technologického giganta, ten sa rozhodol konať. Akonáhle kliknete na vyššie spomínané tlačidlo, iPhone vám zobrazí správu, v ktorej vás upozorní na to, že sa chystáte opustiť aplikáciu a prejsť na externú webovú stránku.

Apple tiež vo výzve dopĺňa, že za transakciu nebude zodpovedať a všetka správa predplatného sa bude vykonávať výhradne v rámci platformy Netflix:

„Všetky účty alebo nákupy uskutočnené mimo tejto aplikácie bude spravovať vývojár Netflix. Účet v obchode App Store, uložené spôsoby platby a súvisiace funkcie, ako napríklad správa predplatného a žiadosti o vrátenie peňazí, nebudú k dispozícii. Spoločnosť Apple nezodpovedá za súkromie ani bezpečnosť transakcií uskutočnených s týmto vývojárom.“ – píše sa v upozornení. 

Prečítajte si tiež  Vďaka tejto vychytávke môžete pristupovať k ľubovoľným apkám priamo z uzamknutej plochy
Netlfix alternatívny spôsob platby na iOS
Zdroj: categoryportal.com

Ťuknutím na tlačidlo Pokračovať sa dostanete na webovú stránku spoločnosti Netflix, kde môžete zadať svoje osobné údaje, vybrať spôsob platby a predplatiť si plán podľa svojho gusta. Apple potom môže zabudnúť na akúkoľvek províziu aj napriek upozorneniu.

Apple na tento systém pristúpilo iba z jedného dôvodu 

Apple logo night apple store
Zdroj: Unsplash (Laurenz Heymann)

Keďže je nové riešenie jednoduché, naskytá sa otázka, prečo s ním Netflix neprišiel už skôr. Odpoveď je jednoduchá – Apple by to nepovolilo. Jedným z pravidiel App Store bolo ešte donedávna to, že vývojári nemohli ponúkať vo svojich aplikáciách žiadne alternatívne spôsoby platby – ani prostredníctvom odkazu na externú stránku.

Spoločnosť Apple si to vždy hájila tým, že si potrpí na bezpečnosti svojich používateľov. Pravda je však taká, že jej išlo aj o vyššie uvedené provízie. Tie by mohli byť v prípade Netflixu, ktorý je v rámci bežného predplatného relatívne drahý dosť vysoké.

Problém však nastal vtedy, keď sa tento prístup prestal pozdávať protimonopolným úradom, ktoré voči spoločnosti Apple začali viacero vyšetrovaní. Technologický gigant z Cupertina teda ustúpil a niektorým typom aplikácii umožnil používať alternatívne spôsoby platby, z ktorých nemá žiadnu províziu. Patria sem aj streamovacie služby ako Netflix.

Na strane druhej však spoločnosti Apple nebráni nič k tomu, aby pri presmerovaní upozornila používateľa na to, že pri predplatnom už nebude jeho zákazníkom, ale o všetko sa musí postarať prevádzkovateľ služby (v tomto prípade Netflix). No a presne toto firma robí prostredníctvom upozornenia, ktoré môže niektorých ľudí objektívne vystrašiť.

Voči systému v App Store vystúpila spoločnosť Epic Games aj miliardár Elon Musk 

apple epic games
Zdroj: Macrumors

Pokiaľ si ešte spomínate na súdny spor medzi spoločnosťou Apple a Epic Games, ten vznikol práve kvôli vysokým províziám, ktoré museli vývojári platiť na účet prevádzkovateľa App Store.

Toto sa tvorcom Fortnitu pochopiteľne nepáčilo a aj preto sa rozhodli zakročiť, keď do tejto online hry pridali vlastnú platobnú metódu. A aj keď tu zopár hodín vydržala, Apple si ju rýchlo všimlo. Nasledovalo vymazanie hry z App Store a neskôr aj vývojárskeho účtu spoločnosti Epic Games. Tí dali celú vec pred súd, čoho dôsledky môžeme pozorovať do dnešných dní.

K celej veci sa zároveň vyjadril aj miliardár Elon Musk, ktorý niekoľkokrát na svojom Twitteri napísal, že spoločnosť Apple zaviedla so svojim internetovým obchodom globálnu „30 % daň za internet„.

Samozrejme, na tvrdenie sa môže pozerať každý z trochu iného uhla. Apple si možno berie príliš vysoké provízie, no keby nevznikol App Store, o ktorý sa táto spoločnosť objektívne stará, vývojári by nepredali vôbec nič. Protimonopolne úrady majú ale na celú vec iný názor…

Prečítajte si tiež  Obrovský úspech: Xiaomi vypredalo iPad Pro (Mi Pad 5 Pro) za 5 minút. Rozprávkovo na tom zarobilo

Na záver len chceme pripomenúť, že v rámci SvetApple sme spustili bazár, ktorý sa už pomaly napĺňa inzerátmi. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Instagram Banner

Môže ťa zaujímať
- Reklama -