Technologický gigant z Cupertina má na krku obrovský problém. Apple čelí navrhovanej hromadnej žalobe, v ktorej sa uvádza, že zaznamenáva aktivity používateľov bez ich súhlasu a napriek ubezpečeniam o ochrane súkromia. Týmto má firma porušovať kalifornské zákony – uvádza agentúra Bloomberg.

V žalobe, ktorú podal istý Elliot Libman, majiteľ iPhonu 13, je spoločnosť Apple obviňovaná z toho, že nepravdivo ubezpečuje používateľov o tom, akú majú kontrolu nad zdieľanými informáciami počas používania aplikácii (od Apple).

Apple sleduje aj tie najmenšie detaily s cieľom zarobiť

Apple prekonalo hodnotu 2 bilióny amerických dolárov!V žalobe sa konkrétne spomína, že funkcia „Povoliť aplikáciám vyžiadať si sledovanie“ nebráni spoločnosti Apple v ďalšom zhromažďovaní údajov týkajúcich sa prehliadania a činnosti používateľov.

Nedávno sme sa dokonca celej tejto téme venovali v samostatnom článku. Apple dokáže o svojich používateľoch zistiť aj tie najmenšie detaily, ako napríklad to, koľkokrát klikli na displej zariadenia.

Zaznamenáva teda ohromné množstvo interakcií a tie následne využívajú inzerenti pri propagácii svojich aplikácií a softvérov v internetovom obchode App Store. Takto konanie môžeme označiť prinajmenšom za nemorálne.

Vodu káže, víno pije 

tim cook generálny riaditeľ spoločnosti Apple
Zdroj: Apple

V sťažnosti sa uvádza nasledovné: „Spoločnosť Apple zaznamenáva, sleduje, zhromažďuje a speňažuje analytické údaje vrátane histórie prehliadania a informácií o aktivitách bez ohľadu na to, aké ochranné opatrenia alebo „nastavenia súkromia“ si spotrebitelia nastavili na ochranu svojho súkromia.“

Momentálne o tejto situácii príliš veľa nevieme, no v vzhľadom na to, že na celý problém len pred pár dňami upozorňovali aj bezpečnostní analytici je asi jasné, že Apple má zarobené na poriadny problém.

Ako sme už z podobných situácií zvyknutí, výška pokuty či odškodného sa môže hravo pohybovať na úrovni stoviek miliónov dolárov. Prípad budeme sledovať a o všetkom vás informovať.

Na záver len chceme pripomenúť náš SvetApple bazár, v ktorom dnes nájdete viac ako 500 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Prečítajte si tiež  Počítač Apple I mieri do dražby. Má originálnu krabicu podpísanú Stevom Wozniakom
Môže ťa zaujímať
- Reklama -