Ako píše agentúra Reuters, spoločnosť Google bude musieť zaplatiť šialenú pokutu za to, že nezákonne sledovala polohu používateľov v operačnom systéme Android. Informáciu potvrdila ešte v pondelok generálna prokuratúra amerického štátu Michigan.

Samotná pokuta číni až 391,5 milióna amerických dolárov, čo je v prepočte ku dnešnému kurzu zhruba 378 miliónov eur. Nie je to však všetko.

Spoločnosť Google musí okrem platby tejto šialene vysokej sumy aj transparentnejšie informovať spotrebiteľov o tom, kedy dochádza k sledovaniu polohy a zároveň im poskytnúť podrobné informácie o údajoch o sledovaní polohy na špeciálnej webovej stránke.

Google prisľúbilo zmenu 

Heslá passkeys od google
Zdroj: Unsplash / Solen Feyissa / Franck (úprava redakcie)

„Keď sa spotrebitelia rozhodnú nezdieľať údaje o polohe vo svojich zariadeniach, mali by mať dôveru v to, že spoločnosť už nebude sledovať každý ich krok,“ uviedol vo vyhlásení generálny prokurátor štátu Iowa Tom Miller.

Technologický gigant v pondelok na svojom oficiálnom blogu uviedol, že v najbližších mesiacoch „vykoná aktualizácie, aby poskytol ešte väčšiu kontrolu a transparentnosť údajov o polohe“.

Vymazávanie údajov o polohe bude jednoduchšie 

Svietiace logo spoločnosti Google
Zdroj: Unsplash / Mitchell Luo

Podľa Reuters má medzi tieto zmeny patriť aj výrazné uľahčenie vymazávania údajov o polohe. Noví používatelia budú mať k dispozícii ovládacie prvky automatického vymazania, ktoré im umožnia nariadiť spoločnosti Google, aby vymazala určité informácie po dopredu stanovenom čase.

Za zmienku tiež stojí, že aj keď ide o vysokú pokutu, spoločnosť Google mala v prvom polroku tohto roka príjmy z reklamy vo výške 111 miliárd dolárov, čo je viac ako ktorýkoľvek iný predajca online reklamy.

Poloha spotrebiteľa je kľúčom k tomu, aby sa zadávateľ reklamy dokázal presadiť v digitálnej spleti – aby bola reklama relevantnejšia a upútala pozornosť spotrebiteľa. Dúfajme, že sa so žiadnym podobným prešľapom v budúcnosti nestretneme.

Na záver len chceme pripomenúť náš SvetApple bazár, v ktorom dnes nájdete viac ako 500 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz. Potrvá vám to sotva niekoľko sekúnd a zároveň máte šancu, že váš inzerát budeme zdieľať na našich sociálnych sieťach. Sleduje nás dokopy viac ako 40 000 ľudí. Tak na čo ešte čakáte?

Prečítajte si tiež  Skener v mobile? Tento je skvelý!
Môže ťa zaujímať
- Reklama -