Dražby historických Apple produktov sú čoraz bežnejšie a zariadenia, ktoré mali v minulosti hodnotu sotva niekoľko stoviek dolárov sa dnes predávajú za niekoľko stoviek tisíc dolárov. Presne to je prípad plne funkčného počítača Apple-1, ktorý sa teraz podarilo predať v aukcii.

Reklama: Na Ecophone kúpite iPhone za fantastickú cenu s 24 mesačnou zárukou a dopravou ZADARMO. Zariadenia majú k dispozícii aj nabíjací adaptér ako bonus.

Hoci odborníci odhadovali, že sa zariadenie predá vzhľadom na jeho stav a aktuálnu situáciu na trhu za cca 375 000 dolárov, netrafili sa, pretože finálne slovo mal záujemca s čiastkou 442 118 dolárov.

To je v prepočte približne 418 tisíc eur a za takéto peniaze už na Slovensku postavíte aj rodinný dom.

Prvý počítač od Apple vznikol v roku 1976 a vyrobilo sa len 200 kusov. Dnes je to vyhľadávaný zberateľský kúsok. 

Apple-1 počítač
Zdroj: rrauction

Počítač Apple-1 vznikol ešte v roku 1976 a išlo o vôbec prvé zariadenie od spoločnosti Apple, za ktorým stál legendárny vizionár Steve Jobs a šikovný hardvérový technik Steve Wozniak.

Pôvodne sa vyrobilo celkovo 200 počítačov Apple-1 a predpokladá sa, že ku dnešnému dňu sa ich zachovalo približne 60 až 70 kusov. Skrátka, komu sa takéto zariadenie povaľuje niekde v garáži alebo na povale a ani o tom nevie, v budúcnosti môže zbohatnúť.

Zariadenie Apple-1 #78, ktoré sa dostalo do poslednej aukcie bolo plne funkčné, pričom o reštaurovanie sa postaral Corey Cohen v roku 2018. K počítaču bol samozrejme priložený aj list originality, ktorý potvrdzuje rukopis Steva Jobsa na doske.

Apple-1 počítač
Zdroj: rrauction

Budúci majiteľ si tiež z akcie odnáša originálny návod na použitie, klávesnicu ASCII z rovnakého obdobia a monitor Sanyo 4205.

V minulosti sa predal Apple-1 aj za dvojnásobok 

Apple-1 počítač
Zdroj: rrauction

Aj keď je posledný predaj za takmer 450-tisíc dolárov pôsobivý, netreba zabúdať, že počítače Apple-1 sa v minulosti vydražili aj za takmer dvojnásobok.

Najdrahším doteraz vydraženým počítačom Apple-1 bol Apple-1 „Celebration“, pričom išlo len o zelenú dosku plnú plošných spojov. Toto zariadenie sa nikdy neponúkalo verejnosti a nebolo ani súčasťou výrobnej série. Mohli by sme ho teda označiť za prototyp.

Každopádne sa ho však podarilo predať ešte v roku 2016 a to za astronomických 815 tisíc dolárov (770 tisíc eur). Brali by ste ho za takúto cenu aj vy?

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Apple Vision Pro sa dostane ku zákazníkom o pár týždňov
Môže ťa zaujímať
- Reklama -