Aj keď je iPhone pomerne drahý a nekupuje si ho každý, zdá sa, že spoločnosť Apple zvláda poraziť aj tých najväčších hráčov na trhu, akými sú Samsung, Xiaomi či Oppo. Technologický gigant z Cupertina dokázal aj napriek výrobným ťažkostiam obsadiť prvú priečku v dodávkach mobilných zariadení koncom roka 2022. Firme sa podľa odhadov spoločnosti Canalys mimoriadne darilo.

Hľadáte kvalitný transparentný kryt pre svoj iPhone? Na Loopi.sk ho nájdete. V ponuke je za skvelú cenu a zaplatiť zaň môžete rýchlo a bezpečne cez Apple Pay. (reklama)

Analytická spoločnosť sa na základe svojich dát dopátrala k výsledkom, ktoré možno niekoho prekvapia. Počas mesiacov október, november a december bolo Apple s 25 % podielom na trhu (medziročne stúpol o 2 %) absolútne najväčším výrobcom mobilných zariadení na svete.

Stalo sa tak aj napriek problémom v dodávateľských reťazcoch, kvôli ktorým firma nestihla do Vianoc dodať dostatočné množstvo iPhonov 14 Pro a iPhonov 14 Pro Max.

Faktom tiež zostáva, že pravdepodobne tým najpredávanejším modelom v roku 2022 bol základný iPhone 13. Ten má podobné funkcie ako iPhone 14, no kúpite ho už za 738 €. Minimálne na Slovensku si ho po septembri zvolilo obrovské množstvo zákazníkov.

Na druhom mieste sa umiestnil juhokórejský Samsung, ktorý si v najsilnejšom predvianočnom období dokázal udržať 20 % podieľ na trhu s nárastom na úrovni jedného percenta. Tretie miesto obsadilo čínske Xiaomi s 11 % (pokles o 2 %) a štvrte miesto Oppo s 10 % (nárast o 1 %). Piate bolo Vivo s 8 %, ktorého podieľ sa medziročne nijak nezmenil.

Predaje smartfónov v štvrtom štvrťroku 2022
Zdroj: Canalys

V celom roku 2022 dominoval Samsung, no Apple mu šliapalo na päty. Ostatní strácali.

Pochopiteľne, výsledky z posledných troch mesiacov zďaleka neodzrkadľujú, ako sa darilo jednotlivým spoločnostiam počas celého roka. V takomto prípade je Samsung na oprávnenom prvom mieste s 22 % podielom, ktorý medziročne narástol o 2 %.

Úplne rovnako si prilepšilo aj Apple, ktorého podieľ predstavoval 19 %. Obe firmy teda mali k sebe veľmi blízko.

banner loopi
Reklama

Xiaomi, ktoré podľa vlastných vyjadrení považuje konkurenčný boj so spoločnosťou Apple „za vojnu na život a na smrť“ si v roku 2022 odhryzlo z koláča 13 % podieľ, pričom ten medziročne klesol o 1 %. Pokles, tentokrát o 2 % zaznamenalo aj Oppo na štvrtom mieste s 9 %. Skoro identicky sa darilo aj spoločnosti Vivo.

Predaje smartfónov v roku 2022

Zdroj: Canalys

Telefóny sa v roku 2022 predávali horšie ako v rokoch 2021 a 2020

Ukazuje sa, že obrovský záujem o mobilné zariadenia, ktorý vypukol najmä v prvom kvartáli 2021 postupne klesá. Vtedy to vyvolala pandémia koronavírusu.

Prečítajte si tiež  Tržby z App Store počas nasledujúcich 4 rokov narastú dvojnásobne

Dnes však prakticky celý svet čelí kríze a posledný kvartál 2022 bol preto o skoro 50 % slabší než prvý kvartál v roku 2021.

Silikónový obal od Loopi
Reklama

V kompletnom medziročnom porovnaní sa za uplynulých 12 mesiacov prepadli predaje o 17 %, čo s výnimkou spoločnosti Apple a Samsung pocítili skoro všetci ostatní výrobcovia. Uvidíme teda, ako sa bude situácia vyvíjať v nasledujúcom období. Čo si myslíte vy? Dajte nám vedieť do komentára.

Celkový predaj smartfónov v roku 2022 klesol
Zdroj: Canalys

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -