Spoločnosť Apple nám už o niekoľko mesiacov na WWDC 2023 predstaví úplne nový operačný systém iOS 17, ktorý prinesie niekoľko zásadných zmien. Tou azda najväčšou bude možnosť inštalácie aplikácií do iPhonu aj mimo oficiálneho internetového obchodu App Store. Nebude to ale zďaleka všetko. Technologický gigant do iOS 17 určite prinesie aj praktické dizajnové vylepšenia, ktoré sa budú týkať nie len vizuálu ale aj celkovej personalizácie. O zaujímavý koncept sa teraz postaral šikovný dizajnér Parker Ortolani.

Spoločnosť Apple by sa mala v roku 2023 opäť zamerať na widgety a možnosti úpravy uzamknutej plochy. Do iPhonu by mohli pribudnúť nové fonty, varianty a tiež mini-aplikácie priamo, ktoré tu v tejto chvíli nemáme k dispozícii. Apple by navyše tieto vylepšenia mohlo do zariadení prinášať postupne rovnako, ako keď pridáva ciferníky do inteligentných hodiniek Apple Watch. Ide totiž o jednoduché softvérové zmeny, ktoré vedia vždy potešiť zákazníkov.

Ortolani je tiež presvedčený, že by sa mali dať uzamknuté obrazovky zdieľať medzi používateľmi (rovnako ako pri Apple Watch). Išlo by o jednoduchú a praktickú funkciu, ktorá by mnohým ľuďom zjednodušila život. Ak by sa napríklad vášmu kamarátovi páčila vaša uzamknutá obrazovka, jednoducho by ste mu ju poslali. Nemusel by si ju teda nastavovať manuálne.

iOS 17
Zdroj: Parker Ortolani
iOS 17
Zdroj: Parker Ortolani
iOS 17
Zdroj: Parker Ortolani

Dizajnér má tiež zaujímavý nápad na úpravu dizajnu notifikácií. Ich okraje by sa mohli viac zaobliť, aby lepšie vyhovovali okrajom nových iPhonov a tiež dynamickému ostrovčeku. Ide síce len o malý detail no presne na tých si spoločnosť Apple roky zakladá.

Akonáhle by uskutočnila podobnú zmenu, používateľské rozhrnie operačného systému iOS 17 by mohlo pôsobiť o niečo čistejšie. Samozrejme, nemusí sa to páčiť každému…

Aj tento článok vznikol vďaka e-shopu Loopi.sk, kde nájdete kvalitné kryty pre váš iPhone ale aj iné Apple produkty. Vybavenie objednávky je veľmi rýchle a platiť môžete samozrejme aj cez Apple Pay (reklama)

Okrem toho Ortolani navrhol aj vylepšenie, v rámci ktorej by sa mohli dostať widgety z uzamknutej obrazovky aj na domovskú obrazovku a toto isté platí aj o živých aktivitách. Ľudia by tak mali lepší prehľad o všetkom, čo aktuálne sledujú pri zamknutom ale ale aj odomknutom displeji. Opäť malý detail, ktorý dáva veľký zmysel.

iOS 17
Zdroj: Parker Ortolani
iOS 17
Zdroj: Parker Ortolani
iOS 17
Zdroj: Parker Ortolani

Dizajnér v neposlednom rade myslel aj na hlasového asistenta Siri. Aj keď ho využívajú milióny ľudí po celom svete, nebudeme si klamať, že v porovnaní s konkurenciou hrá skôr na druhé husle.

Prečítajte si tiež  Na iPhone si stiahneme aplikácie mimo App Store už v roku 2023. Apple s tým nemôže nič urobiť

Siri by sa v iPhone mohla po novom umiestniť do dynamického ostrovčeka, vďaka čomu by bol tento prvok využitý ešte efektívnejším spôsobom. Zároveň by asistent mohol dostať nové funkcie, s ktorými by bolo jeho používanie jednoduchšie a prívetivejšie.

Loopi Banner silicone case
Reklama

Pochopiteľne, tento upgrade by fungoval len na zariadeniach, ktoré už dnes disponujú prvkom Dynamic Island. Staršie modely by sa museli uspokojiť s klasickým zobrazením Siri „zospodu“ tak, ako to majú aj dnes.

iOS 17
Zdroj: Parker Ortolani

Preštudujte si celý koncept a dajte nám vedieť do komentára, ako sa vám jeho dizajn páči. Sme zvedaví na všetky vaše postrehy a názory. Zároveň nám napíšte do komentára, čo od operačného systému iOS 17 očakávate vy.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -