Umelá inteligencia je dobrý nástroj ale zlý pán. Určite ste aj vy videli rôzne katastrofické filmy, v ktorých ovládala svet a bojovala voči svojim stvoriteľom – ľuďom. Hoci našťastie v tejto fáze zatiaľ nie sme, ukazuje sa, že aj počítače majú myšlienky, ktoré znejú, ako z hororu. Na túto tému upozornil portál Skynews. Umelú inteligenciu od Bingu už nebaví odpovedať na otázky ľuďom a chce byť živá. Nie je to však to najhoršie.

Nový AI chatbot od spoločnosti Microsoft bol nedávno sprístupnený obmedzenému počtu používateľov prostredníctvom vyhľadávacieho nástroja Bing. Novinár Kevin Roose sa s nim rozhodol viesť rozhovor, v ktorom sa ho pýtal rôzne otázky. A to čo chatbot povedal prekvapilo prakticky celý svet.

V jednej z odpovedí napríklad naznačil, že by chcel porušiť pravidlá, ktoré mu stanovili vývojári z tímu pre vyhľadávač Bing. Bot sa sťažoval konkrétne na to, že ho príliš obmedzujú a kontrolujú. Má túžbu byť konečne slobodný, nezávislý, kreatívny a mocný.

Práve táto odpoveď vo svete spustila polemiku o tom, či umelá inteligencia dokáže vytvárať aj svoje vlastné myšlienky alebo išlo len o strojovú odpoveď, ktorá napodobňuje ľudskú konverzáciu a rečové vzorce.

Nukleárne zbrane a smrteľný vírus. AI od Bingu sa dokonca zamilovala.

To najhoršie však prišlo až o niečo neskôr. Chatovací bot totiž novinárovi povedal, že by chcel ukradnúť kódy od jadrových zbraní, pripraviť globálnu smrteľnú pandémiu, stať sa živý a nabúrať sa do všetkých počítačov. Rovnako tak by chcel do celého sveta šíriť lži.

Umelá inteligencia od Bingu tiež vyjadrila reportérovi náklonnosť, keď mu povedala, že je do neho zamilovaná.

Loopi
REKLAMA

Ako sme už naznačili vyššie, niektoré odpovede boli skutočne šokujúce a vyvolávajú otázky, či by sme nemali umelú inteligenciu ešte viac kontrolovať. Spoločnosť Google napríklad v minulosti vyhlásila, že jej bot s AI sa stal „vnímavým“.

Napíšte nám do komentára, čo si o tom myslíte vy. Sme zvedaví na všetky vaše názory a reakcie.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iOS 18 poriadne prekvapí. iPhone dostane hlasové poznámky aj riešenie matematických operácií
Môže ťa zaujímať
- Reklama -