Spoločnosť Apple predstavila minulý rok štvoricu nových mobilných zariadení, od ktorých očakávala rekordné predaje. Už po pár týždňoch sa začalo ukazovať, o čo majú zákazníci skutočný záujem. Na iPhone určite nechcú šetriť.

Ako píše AppleInsider, na základe nového prieskumu od Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) sa podarilo zistiť, že na americkom trhu sa v priebehu posledného štvrťroka predalo až 75 % nových iPhonov 14, čo ukazuje jasný nárast záujmu o tie najmodernejšie a zároveň najdrahšie verzie.

Len pre porovnanie, v rovnakom období v roku 2022 ľudia nakupovali len 71 % najnovších iPhonov 13 a zvyšné predaje predstavovali predchádzajúce modely.

Zároveň už nie je takým veľkým prekvapením, že najpopulárnejšie verzie v ponuke, boli iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Tie dosiahli až 22 %, respektíve 24 % všetkých predajov.

Najhoršie si neviedol ani základný iPhone 14, ktorý zaznamenal 19 %. Najslabším článkom ponuky ale naďalej zostala dostupnejšia 6,7″ alternatíva iPhone 14 Plus, ktorú si kúpilo len 10 % zákazníkov.

Vymeniť iPhone 14 Plus za iPhone 13 mini bolo správne 

iPhone 14 Plus vo fialovej farbe - displej a operačný systém iOS 16
Zdroj: AppleInsider

A aj keď to nie sú práve ideálne výsledky, spoločnosti Apple sa podaril dosiahnúť aspoň jeden dôležitý progress. iPhone 12 mini aj iPhone 13 mini predstavovali v podobnom rebríčku v minulom roku len 5 % zo všetkých predajov.

Dá sa teda povedať, že iPhone 14 Plus je zhruba dvojnásobne úspešnejší. Keď k tomu prirátame jeho vyššou predajnú cenu, môžeme zhodnotiť, že pre Apple bola výmena 5,4″ displeja za 6,7″ prospešná.

prieskum
Zdroj: CIRP

Za zmienku tiež stojí, že Apple ešte stále veľmi dobre predáva aj iPhone 12 z roku 2020, ktorý dosiahol až 7 % všetkých predajov. Jednoduchší iPhone SE 3. generácie sa potom postaral o 6 % všetkých predajov.

Ľudia vymieňajú dostupné verzie za prémiové modely

iPhone 14 Pro
Zdroj: YouTube / Oliur / UltraLinx / Kyle Erickson (úprava redakcie)

CIRP dospel ešte k jednému zaujímavému zisteniu. Väčšina zákazníkov spoločnosti Apple vymieňa dostupnejšie (neprémiové verzie) iPhonu za tie drahšie, ktoré majú tri fotoaparáty, kvalitnejšie displeje a sú vyrobené z prémiových materiálov.

Naopak, dostupnejšie verzie zariadení si kupujú predovšetkým tí, ktorí doposiaľ používali zariadenia s operačným systémom Android a poprvýkrát sa rozhodli vyskúšať iOS.

CIRP zdôraznil, že mladí používatelia vymieňajú svoje staré zariadenia za nové oveľa častejšie, ako tí starí. Viac si o tom môžete prečítať v tomto článku.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  1 TB SanDisk Extreme Pro kúpite za výbornú cenu. Je to super riešenie pre Mac s malou pamäťou
Môže ťa zaujímať
- Reklama -