Na Slovensku sa čoraz častejšie stretávame s internetovými podvodmi, ktoré sa nás snažia pripraviť o peniaze, alebo účty na sociálnych sieťach. S jedným z nich sa teraz dostala do kontaktu aj naša čitateľka, ktorá nás na celý prípad upozornila. Ide o veľmi nebezpečnú nátlakovú praktiku a naletieť na ňu môže každý.

Celý podvod prebieha prostredníctvom e-mailu, ktorý sa tvári ako oficiálna komunikácia spoločnosti Meta. V správe sa môže písať čokoľvek, no najčastejšie ste informovaní o tom, že vaše účty na sociálnej sieti Facebook alebo Instagram porušujú pravidlá a preto musia byť do 24 hodín odstránené.

Hackeri vás požiadajú cez e-mail o to, aby ste im pomohli pri vyšetrovaní porušení vašich účtov. Okrem krátkeho popisu od vás žiadajú aj e-mailové adresy, telefónne čísla a ďalšie osobné údaje, ktoré im za žiadnych okolností nemôžete dať.

Podvod
Zdroj: SvetApple

Práve pomocou nich totiž môžu postupne získať heslá ku vašim účtom na sociálnej sieti Facebook alebo Instagram a následne vás o ne pripraviť.

Vy si po celý čas myslíte, že komunikujete so spoločnosťou Meta, avšak v skutočnosti nemá e-mailová adresa, od ktorej správa prišla koncovku @meta.com / @facebook.com ale napríklad @outlook.com či @gmail.com (čo je samozrejme nezmysel).

Podvod
Zdroj: SvetApple

Veľká technologická spoločnosť, pod ktorú spadá Facebook a Instagram by s vami určite takýmto spôsobom nekomunikovala!

Pokiaľ ste náhodou zadali svoje osobné údaje do vyskakovacieho okna, okamžite si zmeňte heslo a všetky prihlasovacie údaje na svoj Facebook, Instagram a ďalšie účty, pri ktorých ich používate. Útočníci totiž veľmi rýchlo prevezmú iniciatívu a pokúsia sa vás o tieto účty pripraviť.

Čo je to phishing?

hacker v rukaviciach pred počítačom
Zdroj: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

V skratke je slovíčko phishing odvodené od anglického „fishing“ (rybolov). Názov obsahuje skrytý význam, ktorým je získanie prístupu ku citlivým informáciám používateľa prostredníctvom návnady, napríklad falošného odkazu na internetovú stránku.

V nej vyplníte osobné údaje od banky, ktoré zašlete rovno podvodníkom, a tí už nemajú veľa roboty, aby sa rýchlo nabúrali do vášho účtu a pripravili vás o celoživotné úspory. Do pozornosti tiež treba dať, že podobne phishingové útoky sú vo svete čoraz bežnejšie a preto by ste mali byť vždy v strehu.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz

Prečítajte si tiež  Umelá inteligencia sa zbláznila. Do roku 2100 nás obsadí Rakúsko. Podľa nej vznikne nový štát Rakúskoslovensko
Môže ťa zaujímať
- Reklama -