Spoločnosť Apple si veľmi dobre uvedomuje, že jej používatelia dbajú na svoju bezpečnosť. Presne preto ešte v roku 2022 predstavila vrámci iOS 16 takzvaný režim „Lockdown mode, ktorý, váš iPhone dokáže dodatočne ochrániť pre akýmikoľvek kybernetickými útokmi zvonku. Zariadenie v ňom má obmedzené funkcie aby doň nebolo možné dostať spyware a zároveň, aby nemal útočník prístup ku žiadnym vašim dátam.

Ak sa pýtate, na čo je to dobré pre bežného človeka, odpoveď je jednoduchá – v podstate na nič. Ak ste ale novinárom, aktivistom, politicky exponovanou osobou, alebo pracujete s citlivými dokumentami v štátnej správe, podobná funkcia dáva celkom zmysel. A aj keď bola doposiaľ vyhradená len pre iPhone, po novom sa to mení. Režim Lockdown Mode sa totiž rozširuje aj na Apple Watch s operačným systémom watchOS 10.

Jedinou podmienkou na jeho použitie je, aby ste mali svoje hodinky spárované s iPhonom s operačným systémom iOS 17. Pokiaľ si na smartfóne aktivujete extrémne bezpečný režim, automaticky by sa mal preniesť aj na Apple Watch.

Čo dokáže režim Lockdown Mode? 

  •   V aplikácii Správy je zablokovaná väčšina typov príloh okrem obrázkov a niektoré funkcie, ako napríklad náhľady odkazov, nie sú dostupné.
  •  Príchodzie FaceTime hovory od ľudí, ktorým ste predtým nevolali, sú zablokované. Blokované sú aj prichádzajúce pozvania na iné služby spoločnosti Apple od ľudí, ktorých ste predtým nepozvali.
  •  Niektoré zložité webové technológie a funkcie prehliadania vrátane kompilácie JavaScriptu just-in-time (JIT) sú zakázané, pokiaľ používateľ nevylúči dôveryhodnú stránku z režimu uzamknutia. Táto ochrana sa vzťahuje na – Safari a všetky ostatné webové prehliadače využívajúce WebKit na iPhone, iPade a Macu.
  •  Zdieľané albumy budú z aplikácie Fotografie odstránené a pozvánky na nové zdieľané albumy budú zablokované.
  •  Keď je zariadenie zablokované, zablokujú sa káblové spojenia so všetkými ostatnými zariadeniami a príslušenstvom.
  •  Keď je zapnutý režim uzamknutia, nie je možné nainštalovať konfiguračné profily a zariadenie sa nemôže zaregistrovať do správy mobilných zariadení (MDM).
Loopi Eco Case
Reklama

Niektoré z vyššie vymenovaných funkcií, ako napríklad FaceTime volania, pochopiteľne nemôžu fungovať s Apple Watch. Tie aplikácie a funkcie, ktoré však používate aj na hodinkách, môžu byť čiastočne obmedzené.

Dajte nám vedieť do komentára, či ste niekedy tento režim použili na svojom iPhone. Sme zvedaví na všetky vaše postrehy a názory.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  OFICIÁLNE: Apple Watch prichádzajú do Česka!
Môže ťa zaujímať
- Reklama -