Spoločnosť Apple nám už o pár mesiacov predstaví najočakávanejší smartfón roku. V priebehu septembra 2023 firma odhalí úplne nový iPhone 15, ktorý prinesie vylepšený dizajn, ako aj prepracované technológie. Hovorí sa, že tento model zdražie a aj keď by sme to radšej nepočuli, teraz to potvrdil prestížny leaker. Priplatíme si pomerne brutálne.

Mark Gurman pre agentúru Bloomberg uviedol, že zákazníci sa majú pripraviť v prípade iPhonu 15 na mierny cenový šok. Gurman sa zaoberal zmenou cien na trhu v USA, no je skoro isté, že tento rozdiel sa prejaví aj v Európe či v Ázii. Znamená to teda, že zdražovaniu sa na Slovensku nijako nevyhneme.

Technologický gigant z Cupertina plánuje do konca roka rozoslať svojim zákazníkom až 85 miliónov iPhonov 15, čo je vcelku ambiciózne číslo. Apple sa evidentne nebojí ani straty záujmu z dôvodu aktuálnej krízy v technologickom priemysle či navyšovania cien.

Toto sú dôvody, pre ktoré bude iPhone 15 drahší 

Gurman tvrdí, že dôvodov, prečo si za smartfóny priplatíme je hneď niekoľko. Ide napríklad o rastúce ceny energií, infláciu, drahší materiál či sofistikovanejšie hardvérové komponenty.

Toto všetko bude na vstupe vo výrobe drahšie a Apple si to nechá samozrejme veľmi dobre zaplatiť od svojich zákazníkov. Zdražovanie sa však nemusí dotknúť všetkých modelov.

Hovorí sa totiž, že Apple nenavýši cenu pri základnom iPhone 15 a drahšom iPhone 15 Plus. Tieto modely by mali začínať na 999 €, respektíve 1 149 € podľa minuloročných cien.

Zdražia najmä iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro
Zdroj: Appleinsider

Naopak, čo sa zmení bude základná cena iPhonu 15 Pro. Apple tu použije dokonalejší displej, výkonnejší procesor, lepší fotoaparát či titánové telo. To by malo zvýšiť odhadovanú cenu v našich končinách až o 150 € na 1 449 € (z minuloročných 1 299 €).

Oveľa horšie to však bude v prípade vlajkovej lode, iPhonu 15 Pro Max, ktorá dostane navyše ešte aj periskopický zadný fotoaparát s 5 – 6x optickým priblížením. Cena tohto modelu by mala narásť až o 250 € na 1 699 € (z pôvodných 1 449 €).

Dajte nám vedieť do komentára, či je to podľa vás ešte akceptovateľné, alebo si kvôli vysokým cenám iPhone v roku 2023 nekúpite. Pre Apple ide z jednej strany o veľký risk, no jej smartfóny šli na dračku vždy, ako teplé rožky. Ak teda kompetentní zvýšia ceny, určite to majú veľmi dobre premyslené.

Prečítajte si tiež  iPhone 12 mini a iPhone 12 Pro Max budú dostupné až v novembri.
Reklama
Reklama

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -