Spoločnosť Qualcomm po dlhých mesiacoch čakania predstavila nový mobilný procesor Snapdragon 8 Gen 3, ktorý je určený pre nadchádzajúce generácie špičkových Android smartfónov. Ako informuje 9to5Google, tento čip prináša nové usporiadanie jadier a tiež extrémny výkon. Jeho hlavným cieľom je do čo najväčšej miery konkurovať procesoru A17 Pro, ktorý spoločnosť Apple predstavila minulý mesiac a používa ho v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

Nový Snapdragon 8 Gen 3 je postavený na 4 nm procese a prináša úplne novú konfiguráciu jadra CPU, ktorá začína s Prime ARM Cortex X4 a ponúka takt na 3,3 GHz. Okrem neho je tu päť jadier Performance s taktom na 3,2 GHz a dve Efficiency jadrá s taktom na 2,3 GHz. Novinka by mala byť v porovnaní s predchodcom až o 30 % výkonnejšia a čo je dôležité, tak aj o 20 % energeticky úspornejšia.

Procesor sa tiež spolieha na GPU Adreno, ktorá má po novom až o 25 % vyšší výkon a zároveň o 25 % nižšiu spotrebu energie. GPU si tiež prilepšila v oblasti Ray-Tracingu, ktorý má byť až o 1,5x výkonnejší.

Snapdragon 8 Gen 3 dostal do vienka aj Hexagon NPU (neurálna procesorová jednotka), ktorá má až o 98 % vyšší výkon a taktiež je o 40 % efektívnejšia. Spolu s CPU aj GPU tvoria takzvaný AI Engine, ktorý je zameraný na využívanie generatívneho AI v zariadení.

Snapdragon 8 Gen 3 využíva AI najmä pri fotení 

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Zdroj: Qualcomm

Jedna z oblastí, kde budete môcť využívať túto AI je zadná kamera. Tá dostala napríklad špeciálny nástroj Video Object Eraser, ktorý slúži na odstraňovanie ľudí a predmetov zo záberov. Snapdragon 8 Gen 3 vám tiež umožní zaznamenávať video s podporou nočného videnia a taktiež je tu možnosť, že keď zachytíte záber a je napríklad orezaný, pomocou AI ho môžete rozšíriť o okolie.

Aby toho nebolo málo, nový čip Snapdragon 8 Gen 3 má aj funkciu sémantickej segmentácie, ktorá najskôr deteguje a potom optimalizuje tváre, vlasy, oblečenie a oblohu. Táto funkcia podporuje až 12 vrstiev a môže fungovať na prednom aj zadnom fotoaparáte.

Qualcomm tiež zdôrazňuje, že čip zvládne poháňať prednú aj zadnú kameru zapnutú súčasne, čo sa dá využiť pri skenovaní QR kódov a odomykaní zariadenia pomocou tváre alebo jednoducho pri natáčaní videa, kedy si vlogger zachytí ako svoju tvár, tak aj všetko, čo sa nachádza pred ním.

Snapdragon 8 Gen 3 podporuje aj zachytávanie záberov v Dolby HDR (1 miliarda farebných odtieňov v porovnaní so 16,7 miliónmi pri JPEG). Výrobca na záver uvádza, že je len na vývojároch, či vyššie vymenované funkcie aplikujú do praxe, alebo nie.

Prečítajte si tiež  Apple sa chce dohodnúť s firmou, ktorá mu vraj ukradla logo v tvare hrušky

Prvé zariadenia s novým procesorom ponúknu spoločnosti Asus, Honor, iQOO, Meizu, Nio, Nubia, OnePlus, Oppo, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo, Xiaomi a ZTE. Mali by prísť už v najbližších týždňoch, takže sa máme na čo tešiť.

A aj keď sa nedávno objavil Geekbench test, ktorý ukazuje, že Snapdragon 8 Gen 3 je vo viac-jadrovom teste rýchlejší ako procesor A17 Pro, na finálny verdikt si budeme musieť počkať až potom, keď sa nový procesor začne objavovať v prvých Androidoch.

Každopádne tento čip pôsobí veľmi solídne a myslíme si, že je reálne, že aj Apple bude mať čo robiť, aby si udržala svoju pozíciu lídra.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -