Spoločnosť Apple čelí súdnemu sporu so spoločnosťou Masimo ohľadom technológie oxymetra, ktorý slúži na meranie hladiny kyslíka v krvi. A keďže technologický gigant z Cupertina zatiaľ prehráva, rozhodol sa v USA predávať špeciálne upravené modely Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2, v ktorých je oxymeter úplne zakázaný. Na Slovensku to však neplatí a preto ho môžete vyskúšať, ak vlastníte podporovaný model.

Apple Watch priniesli túto šikovnú technológiu ešte v roku 2020 v modeli Apple Watch Series 6. K dispozícii je preto aj v Apple Watch Series 7, Series 8 a v spomínanej poslednej generácii Series 9. Oxymeter si však môžete užívať aj na Apple Watch Ultra, či Apple Watch Ultra 2. Najlacnejšie hodinky Apple Watch SE a Apple Watch SE 2 túto funkciu nedostali.

A ako to funguje? V podstate úplne jednoducho. Zariadenie disponuje v spodnej časti špeciálnymi snímačmi, ktoré sa spúšťajú priebežne počas dňa, ale aktivovať ich môžete aj manuálne cez aplikáciu v Apple Watch.

Zdravá hladina kyslíka v krvi sa štandardne pohybuje na úrovni 95 – 100 %, no počas spánku môže klesnúť aj pod túto úroveň. Ak však máte dlhodobo počas dňa príliš nízke hodnoty, spoločnosť Apple vám odporúča kontaktovať vášho lekára.

Návod: Ako merať na Apple Watch hladinu kyslíka v krvi?

V prvom rade sa uistite, že vaše Apple Watch dobre priliehajú na zápästí a nie sú príliš nízko, kde sa už nachádza kosť. Táto funkcia je dosť citlivá, takže sa pri nej odporúča, aby ste boli maximálne pokojní a ideálne sa na 15 sekúnd, kedy prebieha snímanie, hýbali čo najmenej. Apple Watch je potrebné mať otočené displejom smerom na hor.

Aplikácia, pomocou ktorej spustíte Oxymeter sa nazýva Saturácia kyslíkom a nájdete ju normálne v menu hodiniek. Po jej spustení ešte treba aktivovať tlačidlo a potom počkať, kým prebehne meranie. Hodinky vám okamžite ukážu výsledok a taktiež vám prezradia viac informácií.

Apple Watch oxymeter
Zdroj: SvetApple

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  6 dôvodov, prečo som si zamiloval športovanie s Apple Watch a AirPods
Môže ťa zaujímať
- Reklama -