Apple opäť prekvapil technologický svet svojím rozhodnutím schváliť aplikáciu UTM SE. Ako informuje 9to5mac, v praxi ide o prvý PC emulátor pre iPhone a iPad, ktorý je dostupný na App Store. Toto rozhodnutie je veľmi prekvapivé, nakoľko ešte v júni toho roka bola táto aplikácia spoločnosťou Apple odmietnutá.

UTM SE umožňuje používateľom emulovať staršie verzie operačných systémov Windows či macOS na ich mobilných zariadeniach. Ešte v apríli Apple zmenil svoje smernice pre App Store a povolil v nich herné emulátory, čo viedlo k nárastu počtu týchto aplikácií vrátane emulátora Nintendo s názvom Delta.

Napriek tomu bola aplikácia UTM SE v júni zamietnutá s odôvodnením, že pravidlá povoľujú len „retro herné“ emulátory a nie klasické PC emulátory. Toto rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky a dokonca aj pohrozenie zo strany Európskej komisie. Apple si to preto zrejme rozmyslel.

Skúsili to znovu a podarilo sa 

Vývojári UTM SE sa nevzdali a skúsili to znovu. No a čuduj sa svete, vyšlo to! Ešte tento víkend oznámili na sociálnych sieťach, že Apple zmenil svoje rozhodnutie a aplikácia je teraz dostupná na stiahnutie v App Store.

Čoskoro bude dostupná aj prostredníctvom AltStore PAL v EÚ. Apple však neposkytol žiadne vysvetlenie, prečo sa rozhodol zmeniť svoje predošlé stanovisko.

UTM SE je výkonný emulátor postavený na QEMU, ktorý podporuje emuláciu x86, PPC a RISC-V architektúr. Aj keď aplikácie na iOS nemôžu používať JIT kompilátor, čo môže ovplyvniť ich výkon, UTM SE stále ponúka jedinečnú možnosť pre fanúšikov starých operačných systémov a softvéru aby si ich vyskúšali na telefóne s operačným systémom iOS alebo iPadOS. Dúfajme, že podobných zaujímavých apiek uvidíme v App Store viac!

iOS windows emulátor
Zdroj: App Store / snímka obrazovky

UTM SE emulátor si môžete zadarmo stiahnuť v App Store prostredníctvom tohto odkazu. Okrem iOS a iPadOS je dostupná aj pre visionOS (Apple Vision Pro).

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Naozaj potrebujeme najnovší iPhone? Odpoveď nám dáva priamo Apple
Môže ťa zaujímať
- Reklama -