Apple začiatkom týždňa uviedol prvú verziu platformy Apple Intelligence v developerskych beta verziách iOS 18.1, iPadOS 18.1 a macOS Sequoia 15.1. Aj keď tieto aktualizácie obsahujú niektoré očakávané funkcie Apple Intelligence, mnohé z nich budú dostupné až neskôr.

V jablkovom ekosystéme sa dočkáme obrovských zmien, ktoré však na seba nechajú čakať o niečo dlhšie. Apple ešte stále pracuje na odladení systému a „vychytáva muchy“, ktoré sú hlásené vývojármi v rámci beta verzií. Z tohoto dôvodu bude Apple Intelligence meškať aj pri oficiálnom spustení iOS 18 pre všetkých používateľov. Dočkáme sa jej až v systéme iOS 18.1.

Navyše s vysokou pravdepodobnosťou v tomto čase ešte nebude dostupná v EÚ z legislatívnych dôvodov, aj keď rokovania sú údajne na dobrej ceste.

iOS 18.1 nepriniesol tieto funkcie Apple Intelligence

Image Playground

V súčasnej beta verzii chýba samostatná aplikácia aj integrované funkcie Image PlayGround pre Poznámky a Správy. Táto funkcia bude zameraná na pokročilé úpravy obrázkov a kreatívne nástroje.

Genmoji

Vychytávka Genmoji, ktorá je založená na aplikácii Image Playground taktiež zatiaľ nie je k dispozícii. Vďaka nej bude používateľom umožnené vytvárať personalizované znaky emoji pomocou umelej inteligencie.

genmoji Apple
Zdroj: Apple

Prioritné oznámenia

Novinkou, ktorá sa objaví v nasledujúcich verziách iOS 18 sú aj prioritné oznámenia, ktoré sa zobrazia na vrchu zásobníka notifikácií. Týmto spôsobom bude možné filtrovať správy a zobraziť ich podľa dôležitosti. Táto funkcia tiež sumarizuje prichádzajúce oznámenia pre rýchlejšie triedenie.

Inteligentnejšia Siri a ChatGPT

Jednou z najdôležitejších noviniek je nová a inteligentnejšia hlasová asistentka Siri. Funkcionalita v podobe osobného kontextu a možnosti vykonávať viac akcií v aplikáciách alebo medzi nimi, zatiaľ nie je dostupná. Podobne je na tom aj integrácia ChatGPT od OpenAI, ktorá dorazí neskôr.

Apple Intelligence Siri
Zdroj: Apple, Unsplash / Omid Armin (úprava redakcie)

Image Wand

Apple počas konferencie WWDC 2024 prezentoval aj funkciu, ktorá vkladá obrázky do Poznámok na základe kontextu. Táto novinka nesie meno Image Wand a taktiež sa spolieha na Image Playground. Musíme si teda počkať na to, kým sa Image Playground nepridá do beta verzie.

Novinky pre aplikácie Mail a Fotky

Oneskorí sa aj novinka pre automatické triedenie prichádzajúcich správ. Táto funkcia prispeje k lepšiemu prehľadu a organizácii e-mailov.

Apple odložil aj príchod nástroja Clean Up, v rámci funkcionality Memory Maker v aplikácii Fotky. Táto novinka umožní odstránenie nežiaducich objektov z obrázkov jedným ťuknutím.

Funkcia Clean Up pre Fotky v iOS 18
Zdroj: Apple

Podpora ďalších jazykov a platforiem

Apple Intelligence je momentálne dostupná len v americkej angličtine. Podpora ďalších jazykov sa očakáva v blízkej budúcnosti. Apple naviac oznámil, že prvky umelej inteligencie budú postupne dostupné aj na ďalších platformách. Zatiaľ však nie je jasné, kedy to bude.

Beta verzie iOS 18.1, iPadOS 18.1 a macOS Sequoia 15.1 sú zatiaľ dostupné len pre vývojárov. Funkcie Apple Intelligence budú sprístupnené pre všetkých používateľov neskôr na jeseň v aktualizácii systémov iOS 18, iPadOS 18 a macOS Sequoia.

Na ktorú z očakávaných noviniek sa tešíte najviac? Podeľte sa s nami o komentár pod príspevkom na Instagrame alebo Facebooku.

Prečítajte si tiež  Apple Intelligence: Zoznam všetkých podporovaných zariadení

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -