Orange Slovensko sa opäť dostáva do centra pozornosti v súvislosti so šírením českých televíznych staníc na slovenskom trhu. Tento raz však operátor volí tvrdšie prostriedky, keďže podľa informácií, ktoré priniesol portál Živé, sa rozhodol obrátiť na súd s cieľom zastaviť šírenie kanálov Prima u konkurenčných operátorov.

V čom je problém? Prima, ktorá bola upozornená Orangeom na šírenie svojich programov na Slovensku bez oficiálneho súhlasu neprejavila veľký záujem zasahovať do situácie. Český vysielateľ síce posielal operátorom výzvy, no tie boli iba formálne a evidentne ku ničomu neviedli. Aj preto sa Orange rozhodol vydať súdnou cestou.

Orange vôbec nemusí uspieť

Operátor požaduje nariadenie neodkladného opatrenia od súdu. Ak by bolo toto opatrenie prijaté, jeho vykonateľnosť by mohla byť okamžitá, čo by znamenalo, že by slovenskí diváci prišli o prístup k českým TV programom. Operátori by v takomto prípade nemali na výber.

Živé však zdôrazňuje, že zatiaľ vôbec nie je isté, či môže Orange s týmito snahami dosiahnuť úspech. Neodkladné opatrenie by totiž malo byť nariadené predovšetkým v aktuálnej veci. České TV stanice sú však na Slovensku dostupné niekoľko dlhých rokov. Môže sa teda stať, že súd rozhodne o tom, aby v tejto veci prebehlo bežné súdne konanie.

Tento spor sa však neobmedzuje len na právne otázky. V hre sú aj širšie dôsledky pre televízny trh na Slovensku. Ak by Orange v tomto prípade uspel, mohlo by to vytvoriť precedens pre ďalšie operátorské konflikty týkajúce sa šírenia zahraničných kanálov bez potrebných licencií.

Orange chce dosiahnuť spravodlivosť na trhu

Je tiež dôležité zdôrazniť, že Orange tento problém vníma ako otázku spravodlivosti na trhu. Podľa vyjadrenia hovorkyne pre Živé Alexandry Piskunovej sa spoločnosť snaží presadiť rovnaké pravidlá pre všetkých operátorov.

Portál Živé sa však operátora pýtal, prečo sa zameriava na české kanály, zatiaľ čo on sám vysiela maďarské programy, ktoré taktiež nemajú nakúpené práva pre náš trh. Na túto otázku Orange neodpovedal.

Uvidíme teda, ako celý boj za spravodlivosť spoločnosti Orange Slovensko dopadne. Operátor sa ešte minulý rok rozhodol vyradiť české TV stanice zo svojho portfólia z dôvodu sťažností slovenských komerčných vysielateľov TV Markíza a TV Joj a očakával, že to urobia aj ostatní. Mnohí operátori však túto skutočnosť ignorujú, čo ich v tomto smere v podstate stavia do konkurenčnej výhody.

Prima sa čiastočne prispôsobila 

Aj keď je to celé nepríjemná záležitosť, český vysielateľ Prima na celú vec zareagoval ešte pred niekoľkými mesiacmi. Na našom území spustil špeciálnu televíznu stanicu Prima COOL SK, ktorá je dostupná od konca mája.

Prečítajte si tiež  Apple predáva rekordné množstvo iPhonov: Operátori sú, ale v lepšej pozícii

Jej súčasťou je plno ikonických seriálov, nakoľko sa vysielateľovi podarilo dohodnúť na všetkých potrebných licenčných podmienkach. Pozrieť si tu tak môžete napríklad Simpsonovcov, Top Gear, Policie v akci a podobne…

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -