Spoločnosť Patreon dnes oznámila plánované zmeny vo svojej aplikácii pre iOS. Opatrenia súvisia s novými poplatkami za predplatné v dôsledku pravidiel App Store pre digitálne nákupy. Od novembra sa nové členstvá v Patreone budú musieť realizovať cez nákupy v aplikácii. Apple si vďaka tomu odhryzne poriadny kus z koláča.

Kvôli zavedeniu nových pravidiel bude spoločnosť Patreon podliehať 30-percentnému poplatku spoločnosti Apple. Od januára 2024 Patreon implementoval nákupy v aplikáciách a začal odvádzať 30 % poplatok z digitálnych produktov. Netýkalo sa to však zakúpenia predplatného, čo sa zmení od novembra 2024.

Tvorcovia si budú musieť poradiť s vyššími cenami

Tento krok viedol Patreon k rozhodnutiu, že tvorcovia budú môcť buď zvýšiť ceny len pre iOS užívateľov, alebo budú nútení poplatok absorbovať sami na vlastné náklady. V druhom prípade by ceny na všetkých platformách zostali rovnaké, no tvorcovia by logicky zarábali o 30 % menej. Patreon odporúča, aby si vybrali prvú možnosť.

Patreon prémiové členstvo
Zdroj: Patreon

Je tu však jedna výnimka. Zmeny sa budú týkať iba nových členstiev zakúpených prostredníctvom iOS od novembra, a nebudú mať vplyv na existujúcich predplatiteľov.

Napriek automaticky nastavenému zvýšeniu cien, Patreon dáva tvorcom možnosť rozhodnúť, či si poplatky ponechajú alebo ich prenesú na svojich priaznivcov. To by znamenalo nižšie príjmy z predplatného.

Ak by Patreon neprijal nákupy v aplikáciách pre všetky transakcie v systéme iOS, hrozilo by mu vylúčenie z obchodu App Store. Spoločnosť tiež navrhuje, aby tvorcovia vysvetľovali rozdiel v poplatkoch pre iOS oproti iným platformám, aby zákazníci lepšie rozumeli, kde sa oplatí nakupovať.

Tento krok je reakciou na sprísnené pravidlá spoločnosti Apple, ktoré sa týkajú predaja digitálneho tovaru, čo sa dotýka aj ďalších veľkých platforiem ako je napríklad Facebook.

Prečítajte si tiež  Poplatky v Epic Games Store pre iOS môžu byť vyššie ako v App Store od Apple

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -