Slovenské bezpečnostné orgány pravdepodobne disponujú sofistikovaným sledovacím softvérom Pegasus. Ide o technológiu so schopnosťou narušiť akýkoľvek mobilný telefón a získavať z neho dáta, vrátane šifrovaných aplikácií bez toho, aby používateľ zistil, že ho má nainštalovaný v zariadení. Tejto téme sa venoval DenníkN, ktorému informáciu potvrdili až štyri samostatné zdroje.

Pegasus vyvinula izraelská spoločnosť NSO Group a umožňuje prístup k mikrofónom, kamerám a lokalizácii zariadení. Podľa rôznych zdrojov, ktoré komunikovali s Denníkom N, bol tento nástroj zavedený na Slovensku v plnej prevádzke v septembri. Dovtedy fungoval v skúšobnej verzii.

Aj keď bol Pegasus pôvodne navrhnutý na boj proti terorizmu a zločinu, jeho využitie vzbudzuje obavy z potenciálneho zneužívania, napríklad na sledovanie politických oponentov alebo novinárov.

Voči Pegasusu nemusí byť odolný ani iPhone

Výsledkom je, že štandardné bezpečnostné opatrenia, ako je používanie šifrovaných aplikácií už nemusia poskytovať dostatočnú ochranu pre ľudí, ktorí chcú zamedziť tomu, aby mal ktokoľvek prístup ku ich správam. Tento softvér môže vstúpiť do zariadenia bez interakcie používateľa, čo z neho robí vysoko nebezpečný nástroj.

A nie je to len otázka zariadení s operačným systémom Android. V minulosti sa už objavili správy o tom, že pomocou Pegasusu sa podarilo napadnúť aj iPhone. Denník Washintgtonpost dokonca informoval, že tento nástroj preukázateľne prenikol do 34 z 37 zariadení.

Dôležité je však podotknúť, že slovenské bezpečnostné zložky tvrdenia o softvéri Pegasus nepotvrdzujú a SIS označuje svoje metódy za utajené. Je preto otázne, do akej miery sú podobné nástroje na Slovensku používané.

Zároveň však treba spomenúť, že prípady zneužitia Pegasusu už boli zaznamenané vo viacerých krajinách, ako napríklad v Maďarsku či Poľsku, kde ho vlády použili proti politickým oponentom. Aj preto predstavuje riziko.

Ako sa brániť? 

Ako sme informovali v našom nedávnom článku, hoci sa do iPhonu nedokáže len tak ľahko dostať vírus, pokiaľ doň raz prenikne, predstavuje to obrovský problém. To najlepšie, čo môžete spraviť, aby ste sa pred podobnými hrozbami bránili je, že si iPhone budete pravidelne aktualizovať na najnovšiu verziu iOS, v prípade iných smartfónov na najnovšiu verziu Androidu.

V prípade iOS máte ešte možnosť aktivácie špeciálneho Lockdown režimu, vďaka ktorému sa telefón prakticky úplne uzamkne pred okolitými hrozbami. Na druhej strane ale platí, že používatelia prídu o viaceré funkcie. Viac sa o ňom dočítate v tomto článku.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Čo je nové v iOS 10.2.1?
Môže ťa zaujímať
- Reklama -
ZDROJDennik N
Róbert Hallon
Som spolumajiteľ a hlavný tvorca obsahu na svetapple.sk. Študujem Dizajn médií v Bratislave a milujem Apple najmä pre filozofiu, ktorou tvorí svoje služby a produkty. Mojím druhým "koníčkom" sú autá, o ktorých tu sem tam tiež niečo napíšem.