Sony oficiálne predstavil novú verziu konzoly PlayStation 5 Pro, ktorá prichádza s dvojnásobným výkonom oproti klasickej verzii PS5. Tento upgrade prinesie hráčom nielen vyšší výkon, ale aj lepší zážitok z hrania.

PlayStation 5 Pro sa môže pochváliť väčšou GPU, ktorá má až o 67 % vyšší počet výpočtových jednotiek a takisto o 28 % rýchlejšou operačnou pamäťou RAM. To v praxi prinesie výrazný nárast grafického výkonu aj pri tých najnáročnejších tituloch a takisto plynulejšie snímkové frekvencie. Rendering narástol až o 45 %! 

Ak sa na grafický čip pozrieme podrobnejšie, zistíme, že čerpá z architektúry RDNA 3 namiesto RDNA 2 a jeho maximálny teoretický výkon môže dosiahnuť až 33,5 TFLOPs. PlayStation 5 Pro sa za to môže poďakovať prítomnosti dokopy šesťdesiatich výpočtových jednotiek taktovaných na 2,16 GHz.

Len pre porovnanie, PlayStation 5 disponuje tridsiatimišiestimi výpočtovými jednotkami, ktoré sú taktované na 2,23 GHz. Ich maximálny teoretický výkon je „len“ 10,28 TFLOPs. Netreba však zabúdať, že novú RDNA 3 architektúru treba pre objektívne porovnanie vydeliť dvomi. V skutočnosti by mal mať teda PS5 Pro „iba“ 16,7 TFLOPS.

Pokročilý Ray Tracing a upscaling poháňaný AI

PlayStation 5 Pro
Zdroj: Sony

Ray Tracing, technológia, ktorá simuluje správanie svetla v hrách, bude na PS5 Pro ešte pokročilejšia. Vďaka tomu môžeme očakávať realistickejšie tiene, odrazy a celkový vizuálny dojem, ktorý prekoná všetky očakávania. Na prezentácii nám to Sony ukázalo na príklade hry Gran Turismo 7 a odleskoch, ktoré na seba vrhajú jednotlivé autá na závodnej trati.

Spoločnosť zároveň potvrdila, že výkon raytracing sa pri väčšine hrách zvýšil dvoj až trojnásobne, no v niektorých prípadoch došlo až ku štvornásobnému posunu, čo už je poriadna hodnota. Netreba zabúdať, že stále nejde o úplne novú hernú konzolu, ale len o takzvaný „mid-gen“ refresh.

Novinkou je aj AI-driven upscaling technológia (PSSR), ktorá zvýši rozlíšenie obrazu pomocou umelej inteligencie. Hráči tak dostanú ostré detaily aj v hrách, ktoré by inak neboli schopné takéto vysoké rozlíšenia dosiahnuť. Sony hovorí o upscale z 1080p na 4K bez akejkoľvek straty kvality!

PlayStation 5 Pro prinesie stabilný výkon v režime Fidelity pri 60 FPS

Sony sľubuje, že PlayStation 5 Pro bude schopná udržať grafiku v kvalite hodnej konzolovej špičky pri stabilných 60 snímkach za sekundu. Nebudete si tak musieť vyberať medzi režimami Fidelity alebo Performance.

To znamená, že hráči sa môžu tešiť na plynulé animácie bez poklesu výkonu. Pri mnohých hrách pre PlayStation 5 boli hráči v tomto režime obmedzovaný nízkou snímkovou frekvenciou len na úrovni 30 FPS. Ide tak o zásadný posun smerom vpred.

Prečítajte si tiež  Sony bolo napadnuté Hackermi, tí si odniesli 11TB dát!

Cena PlayStation 5 Pro je extrémne vysoká 

Pokiaľ sa pozrieme na cenu PlayStation 5 Pro, zistíme, že v porovnaní so súčasným PlayStation 5 Slim je výrazne vyššia. Zatiaľ čo doterajšia herná konzola sa predávala štandardne za 549 € a po kliknutí na tento odkaz ste ju mohli zohnať aj za cca 500 € aj s Blu-Ray mechanikou.

PlayStation 5 Pro však bude na Slovensku štartovať na cene 799,99 € a to v digitálnej verzii bez Blu-Ray mechaniky, ktorú si budete môcť zakúpiť v samostatnom predaji za ďalších 120 €.

Vo výsledku tak za konzolu zaplatíte pokojne aj 920 €, čo je už extrémne vysoká čiastka. Príjemným bonusom je ale fakt, že má 2x úložisko, oproti Playstation 5 Slim. Z pôvodného 1 TB narástol SSD disk až na 2 TB.

 

PlayStation 5 Pro
Zdroj: Sony

PlayStation 5 Pro sa začne oficiálne predávať 7. novembra 2024.

Zoznam hier, ktoré budú dostupné na PlayStation 5 Pro

  • Alan Wake 2
  • Assassin’s Creed: Shadows
  • Demon’s Souls
  • Dragon’s Dogma 2
  • Final Fantasy 7 Rebirth
  • Gran Turismo 7
  • Hogwarts Legacy
  • Horizon Forbidden West
  • Marvel’s Spider-Man 2
  • Ratchet & Clank: Rift Apart
  • The Crew Motorfest
  • The First Descendant
  • The Last of Us Part II Remastered

Porovnanie PS5 (Slim) vs PS5 Pro

Špecifikácia PS5 (Slim)PS5 Pro
CPUAMD Ryzen Zen 2 (8 jadier, 16 vlákien)Pravdepodobne: AMD Ryzen Zen 2 (8 jadier, 16 vlákien)
GPU36CUs RDNA 2 (10,28 TFLOPs)60CUs RDNA 3 (16,7 TFLOPs)
RAM16 GB GDDR6 pri 448 GB/s, 14 Gbps16 GB GDDR6 pri 576 GB/s, 18 Gbps
Úložisko1 TB SSD (5.5 GB/s čítanie)2 TB SSD (5.5 GB/s čítanie)
Výstup4K 120Hz, HDMI 2.14K 120Hz, HDMI 2.1, 8K
Wi-FiWiFi 6WiFi 7
RozmeryŠ: 9.6 cm | V: 35.8 cmN/A
Cenaod: 449 € / 549 € (Blu-Ray)od: 799 € + 120 € (Blu-Ray)

Ako môžete vidieť sami, v porovnaní PS5 Slim vs PS5 Pro ťahá novinka najmú v grafike a úložisku za oveľa silnejší koniec.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -