Apple si znovu poriadne zavaril. Gigant z Cupertina čelí obvineniam zo strany Americkej pracovnej rady (NLRB). Rada tvrdí, že spoločnosť Apple porušila práva svojich zamestnancov tým, že ich nútila podpísať nezákonné zmluvy a prísne presadzovala svoje pravidlá týkajúce sa sociálnych médií a správania.

NLRB v pondelok podala sťažnosť, v ktorej sa uvádza, že Apple požadoval od svojich zamestnancov podpis zmlúv o mlčanlivosti, zákazu konkurencie a ďalších podmienok. Tie majú byť v rozpore s federálnym pracovným právom.

Zamestnanci Apple vraj podpisujú zmluvy pod nátlakom

V sťažnosti, ktorú priblížila v jednom zo svojich príspevkov agentúra Reuters NLRB obvinila Apple zo zasahovania, obmedzovania a núteného uplatňovania zákonných práv zamestnancov. Apple sa zrejme nechystá prípad urovnať a plánuje na budúcoročnom pojednávaní v januári prezentovať vlastné fakty.

Apple Store zamestnanci
Zdroj: DALL-E (vytvorené za pomoci umelej inteligencie):

Pracovná rada žiada, aby Apple zrušil svoje pravidlá a informoval zamestnancov o ich zákonných právach. Obvinenia vychádzajú z prípadu z roku 2021, keď bola potenciálne nezákonne prepustená bývalá vedúca inžinierskeho programu Ashley Gjovik, ktorá diskutovala o problémoch na pracovisku. Vo svojom vyjadrení spomenula okrem iného aj problémy ako sexizmus a časté obťažovanie.

Ďalším prípadom, na ktorý NLRB poukázala, bol neoprávnený výsluch zamestnancov v maloobchodnej predajni Apple World Trade Center v New Yorku.

Apple sa proti tomuto rozhodnutiu rozhodol odvolať, čo poukazuje na pokračujúce napätie medzi korporátnymi politikami a zákonnými právami zamestnancov. Uvidíme, ako sa táto napätá situácia vyvinie.

Prečítajte si tiež  Trump zakročil proti Apple. Tvrdí, že FBI musí vedieť prelomiť iPhone

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -