Podľa najnovších analýz, o ktorých informoval portál Appleinsider a postarala sa o ne analytická spoločnosť TD Cowen, zaplatí spoločnosť Apple za každý jeden vyrobený iPhone 16 Pro Max svojim dodávateľom citeľne viac, ako minulý rok pri iPhone 15 Pro Max.

Zatiaľ čo výrobná cena predchodcu sa pohybovala na úrovni 453 $ (bez dane), nástupca je vzhľadom na použité technológie a infláciu citeľne drahší. Aby sme boli presnejší, nový iPhone 16 Pro Max sa na Slovensku predáva za 1 449 € v základnom 256 GB prevedení. Jeho produkčná cena sa však pohybuje na hranici 485 $ (bez dane), čo je v prepočte asi 439 € (1 € = 1,10 $).

Produkcia tak medzigeneračne zdražela o 32 $, respektíve 29 €, čo sa síce môže zdať pri takto vysokej čiastke ako zanedbateľný rozdiel, no v skutočnosti bude pri vynásobení niekoľkými miliónmi predanými kusmi pomerne zásadný.

Porovnanie výrobných nákladov iPhone 16 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max

Model Výrobná cena (BOM)
iPhone 15 Pro Max 256 GB 453 USD
iPhone 16 Pro Max 256 GB 485 USD

Tieto komponenty zdraželi najviac 

iPhone 16
Zdroj: Unsplash / Amanz

Svoj veľký podiel na zvýšení výrobnej ceny majú displej a zadný kamerový modul. Zatiaľ čo samotná OLED obrazovka tvorí až 16 % z celkovej sumy a Apple ju vyrába za 80 $, v roku 2023 pri iPhone 15 Pro Max tvorila 17 % z celkovej sumy a Apple ju vyrábal o 5 dolárov lacnejšie, teda za 75 $.

Výraznejší nárast ceny z tejto dvojice však zaznamenala špičková zadná kamera, ktorá je o 10 $ drahšia ako v iPhone 15 Pro Max. Apple ju paradoxne od dodávateľov získava za rovnakých 80 $ ako displej, no minulý rok za tento istý komponent platil „iba“ 70 $.

Táto investícia sa však evidentne vyplatila, nakoľko v rebríčku DXOMARK dosiahla zadná kamera absolútne fantastické výsledky. V oblasti natáčania videa je dokonca bezkonkurenčná a aktuálne najlepšia vo svojej kategórii na celom svete!

Zdražela aj pamäť RAM a úložisko

Na zvýšení výrobných nákladov sa podpísala aj 8 GB LPDDR5X operačná pamäť RAM, ktorá vystriedala RAM s rovnakou kapacitou, no technológiou LPDDR5. Apple si za to musel medzigeneračné priplatiť, pričom cena vzrástla z pôvodných 12 $ na súčasných 17 $.

Rovnaký cenový nárast o 5 $ zaznamenalo aj základné 256 GB úložisko. Kým v roku 2023 zaň Apple platil 17 $, pri iPhone 16 Pro Max je to až 22 $.

Prečítajte si tiež  Priznal sa legendárny hacker: Ukradol Twitter účet Apple, Kanymu Westovi či Elonovi Muskovi
iPhone 16 pro max výrobná cena
Zdroj: TD Cowen

Drahší je aj základný iPhone 16 oproti minuloročnému iPhonu 16

Zaujímavosťou je, že zvýšené výrobné náklady sa v roku 2024 netýkajú iba špičkových „Pro“ modelov, ale aj základnej verzie, na ktorej Apple jednoznačne nešetril. Ak si budete chcieť zaobstarať obyčajný iPhone 16 so 6,1″ displejom a 6,1″ uhlopriečkou, štandardne zaň zaplatíte 949 €. Náklady na jeho výrobu sú však v skutočnosti cca 416 $ (bez dane) a teda v prepočte zhruba 376 €.

Zaujímavé je na tom nie len to, že iPhone 16 je o cca 21 $, respektíve 19 € drahší na výrobu, ako minuloročný iPhone 15 v tej istej špecifikácii. V redakcii nás o čosi viac zaskočilo to, že tento model je len o 63 € na výrobu lacnejší, ako absolútna vlajková loď iPhone 16 Pro Max, ktorá sa ešte dodáva s väčším základným úložiskom. Je tu zároveň krásne vidieť to, kde Apple získava najväčšiu predajnú maržu.

Porovnanie výrobných nákladov iPhone 16 vs iPhone 15 

Model Výrobná cena (BOM)
iPhone 15 395 USD
iPhone 16 416 USD

iPhone 16 je v skutočnosti cenovo najdostupnejší model, Apple možno bude musieť zdražovať 

iPhone 16
Zdroj: Unsplash / Amanz

Otázkou na záver zostáva, či sa tieto zvýšené výrobné náklady premietnu aj do cien pre nás, spotrebiteľov. Apple má historicky vysoké marže, takže je možné, že časť zvýšených nákladov absorbujú sami.

Výrobca si môže tieto náklady kompenzovať navyše aj rastúcim záujmom o jeho digitálne služby, na ktorých zarába stále viac a viac, čomu pomáha práve masový predaj iPhonov a iných zariadení.

Na druhej strane však netreba zabúdať na fakt, že iPhone 16 je s výnimkou prvej generáciou iPhonu z roku 2007 historicky najdostupnejší model vzhľadom na infláciu. Nechajme sa teda prekvapiť, ako to dopadne.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 600 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -