V poslednom roku ceny lítium-železo-fosfátových (LFP) batériových článkov v Číne klesli o 51 % na priemerných 53 USD za kilowatthodinu, čo môže byť zaujímavé nie len pre výrobcov, ale hlavne zákazníkov, nakoľko batéria v elektromobile býva často jeho najdrahším komponentom. Ako informuje Bloobmerg, globálny priemer posledného roka v tomto smere dosahoval 95 USD/kWh.

Hlavnými dôvodmi poklesu ceny za kilowatthodinu boli zníženie cien surovín a prekapacita výroby. Náklady na katódu, ktorá tvorí viac ako polovicu ceny batérie, klesli z 50 % na menej než 30 %, čo sa pozitívne odzrkadlilo na finálnej cene produktu.

Zároveň je tiež potrebné dodať, že čínska výroba akumulátorov prekračuje globálnu dopyt po elektromobiloch, čo núti výrobcov znižovať ceny, aby si udržali konkurencieschopný podiel na trhu. Využiteľnosť výrobných kapacít klesla z 51 % v roku 2022 na 43 % v roku 2023, čo je pre dodávateľský reťazec veľmi nepríjemný stav.

Do vývoja batérií sa stále extrémne investuje

Xiaomi SU7
Zdroj: Xiaomi

Vedúce spoločnosti ako CATL a BYD napriek všetkému pokračujú v investíciách do výskumu a vývoja batérií či technológií pre elektromobily a takisto sa naďalej venujú automatizácii a budovaniu nových výrobných závodov. Táto dynamika podporuje ďalší pokles cien.

Tým, že cena batérií v Číne klesla na 50 USD/kWh, moderné elektrické vozidlá môžu lepšie konkurovať tradičným spaľovacím motorom na podobnej cenovej úrovni. Podľa správy agentúry Bloomberg sú v Číne až dve tretiny elektromobilov lacnejšie, ako ich spaľovacie náprotivky.

Nízke ceny batérií navyše zlepšujú ekonomiku veľkosmerových energetických úložísk. Ceny systémov na skladovanie energie klesli o 43 % za posledný rok, vďaka čomu tieto výhody čerpajú aj iní, ako len výrobcovia elektromobilov.

Odborníci očakávajú, že nízke ceny batérií v Číne pretrvajú aj v nasledujúcich rokoch, čo prinesie ďalšie zníženie nákladov v rôznych odvetviach.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  MacBook Air M3 ponúka zásadnú inováciu: Apple si však neodpustil trápne obmedzenie
Môže ťa zaujímať
- Reklama -