Za uplynulé roky sme si už tak nejak zvykli na to, že Apple aktualizuje svoje najdôležitejšie produkty raz ročne. Tento prístup prináša istú stabilitu a očakávania pre zákazníkov aj investorov. Ako však informuje agentúra Bloomberg, v budúcnosti by sa to pri najdôležitejšom produkte, iPhone, mohlo nečakane zmeniť.

Na jednej strane je pravda, že každoročné vydávanie nových generácií produktov motivuje zamestnancov napredovať a navrhovať inovácie. Tento prístup tiež zlepšuje vyhliadky pre investorov, ktorí vedia kedy očakávať nové produkty a takisto pre zákazníkov, ktorí zase vedia, kedy ich nakupovať. Takisto je tu ešte marketingová zložka. O týchto zariadeniach sa neustále píše, natáčajú videá a tiež hovorí, čo dopomáha Apple dosahovať obrovské zisky.

Na druhej strane tu však nastáva aj pomerne zásadný problém. S rozrastajúcim sa portfóliom produktov, vrátane viacerých modelov iPhonov, iPadov a Macov ročný cyklus už nie je udržateľný. Niektoré produkty, ako Apple Watch SE, nepotrebujú každoročné aktualizácie a pred mesiacom sa to naplno ukázalo dokonca aj pri Apple Watch Ultra 2. generácie.

Dokazuje to, že Apple začína prechádzať na flexibilnejší prístup, kde produkty vychádzajú, keď sú pripravené a nie vtedy, keď ich Apple skrátka musí predstaviť, lebo sa to od neho očakáva zo všetkých strán. Tento posun môže viesť k častejším, ale menej rušivým vydaniam a môže ovplyvniť aj iPhone.

Každoročné predstavovanie nových iPhonov predstavuje obrovský problém

iPhone 16
Zdroj: Apple

Apple je organizovaný funkčne podľa hardvéru, softvéru a služieb, čo komplikuje koordináciu pravidlených ročných vydaní produktov. Tímoví inžinieri musia pracovať na viacerých produktoch naraz, čo celkom pochopiteľne nie je jednoduché.

Navyše s rastúcim množstvom operačných systémov, ako sú iOS, macOS či watchOS, sa zvyšuje tlak na presné načasovanie vydania aktualizácií. Často preto dochádza ku rôznym oneskoreniam a chybám, ktoré zásadne ovplyvňujú kvalitu výrobkov, aj keď ide „iba“ o nedokonalý softvér.

Pekným príkladom je iPadOS 18 pre iPad Pro M4, ktorý musel byť tesne po vydaní stiahnutý z trhu. Apple s ním zažil totálne fiasko, pretože aktualizácia sa mnohým majiteľom zariadení nenainštalovala správne a tak sa stali ich prémiové tablety prakticky nepoužiteľné a museli byť reklamované za nové kusy.

Kedy sa tejto zmeny dočkáme pri iPhone?

iPhone 17
Zdroj: Macrumors

Ak sa teraz obávate, že takto o rok Apple nestihne predstaviť iPhone 17, tak ste na omyle. Pokiaľ by došlo ku zmene, pravdepodobne sa s ňou stretneme až pri iPhone 18, či dokonca iPhone 19 niekedy v roku 2027 – 2028. Na druhej strane však netreba zabúdať ešte na jeden extrémne dôležitý fakt.

Prečítajte si tiež  Apple Watch dominujú trhu. Konkurencia sa nechytá.

Zatiaľ čo pri Apple Watch, iPadoch či Macoch si Apple môže dovoliť posúvať časy predstavenia aj mimo tradičného 12 mesačného harmonogramu, pretože tieto zariadenia skrátka starnú o niečo pomalšie, pri iPhone by mohlo ísť o obrovský risk. Predsa len je to ten najpredávanejší hardvér, aký Apple momentálne vyrába a aj jeho konkurencia býva aktualizovaná na klasickej ročnej báze.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo treba brať túto správu agentúry Bloomberg s určitou rezervou aj keď pochádza s relevantného zdroja. Pravdepodobne je pravda, že Apple uvažuje na predĺžení životného cyklu pre nové generácie iPhonov, no otázkou je, či sa to firme reálne oplatí.

Na toto nám však odpovie až čas. Dajte nám vedieť do komentára na sociálnych sieťach Facebook a Instagram, čo si o tom myslíte vy. Tešíme sa na všetky vaše postrehy a názory.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Môže ťa zaujímať
- Reklama -