Apple nám v prvej polovici septembra predstavil úplne nové procesory A18 a A18 Pro, ktoré sa nachádzajú v smartfónoch zo série iPhone 16 a 16 Pro. Tieto čipy sú vyrobené spoločnosťou TSMC na pokročilej 3 nm technológii, čo zaručuje vysoký výkon a efektívnosť. Ako však odhalili experti z Chipwise, nie sú 3 nm ako 3 nm.

Ako píše portál Gsmarena, oba procesory využívajú metódu InFO-PoP (Integrated Fan-Out Package-on-Package), ktorá umožňuje integrovanie DRAM balíčkov priamo na SoC matricu. Táto technológia znižuje celkovú veľkosť čipu a zlepšuje tepelný a elektrický výkon. Nutné je tiež dodať, že oba procesory sú vďaka unikátnej architektúre a modernému výrobnému procesu extrémne úsporné.

Kým čip A18 sa vyrába prvou generáciou 3 nm procesu, čip A18 Pro sa spolieha už na druhú, o čosi pokročilejšiu generáciu 3 nm procesu, vďaka čomu je lepší a účinnejší. Tajomstvo jeho výkonu sa však skrýva ešte v jednej veci.

A18 Pro má väčší počet tranzistorov, ako čip A18

Pod mikroskopom sa ukázalo, že hlavný rozdiel medzi čipmi A18 a A18 Pro spočíva v počte tranzistorov, ktoré majú k dispozícii. Keďže čip A18 Pro nájdeme vo vlajkovej lodi, logicky obsahuje väčší počet tranzistorov, čo mu poskytuje vyšší výkon a energetickú efektívnosť.

Táto výhoda je obzvlášť dôležitá pre náročné grafické úlohy, ako je rozšírená realita a 3D vykresľovanie, ktoré sa hodí napríklad pri konzolových herných titulov. A18 Pro ponúka aj dvakrát výkonnejší hardvérovo akcelorovaný ray-tracing, čo je taktiež veľký bonus.

Na druhej strane, ani čip A18 nie je žiadne orezávatko. Ponúka solídny výkon a iPhonu 16 / 16 Plus zabezpečí ešte dlhoročnú podporu. Apple doň rovnako ako pri čipe A17 Pro z minulého roka pridal hardvérovo akcelerovaný ray-tracing. Ten by mal byť podľa marketingových materiálov ale slabší, ako pri čipe A18 Pro.

Procesor A18 pod lupou

Apple A18
Zdroj: Chipwise
Apple A18
Zdroj: Chipwise

Procesor A18 Pro pod lupou

Apple A18 Pro
Zdroj: Chipwise
Apple A18 Pro
Zdroj: Chipwise

Čo očakávať od procesora A19 Pro?

Apple plánuje prechod na 2 nm technológiu pre svoj budúci A19 Pro čip (základný čip A19 zrejme zostane pri druhej generácii 3 nm procesu), čo sľubuje ešte vyšší výkon a efektívnosť. Pokiaľ sa to podarí, iPhone 17 Pro a iPhone 17 Pro Max predbehnú všetku konkurenciu s Androidom. Nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne v praxi.

Hľadáte nové Apple zariadenie? Skontrolujte náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1 000 inzerátov na rôzne Apple produkty. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  Nové slúchadlá AirPods sú na ceste. Potvrdil to záznam v aktualizácii iOS 16.4
Môže ťa zaujímať
- Reklama -