Apple ešte v prvej polovici septembra predstavil svoju najnovšiu líniu smartfónov s označením iPhone 16 a o jeden a pol týždňa neskôr ich uviedol do predaja. Hoci sa pôvodne očakával obrovský záujem zo strany zákazníkov, nedávne informácie z dodávateľského reťazca naznačujú presný opak.

Prečo však potom tak dlho čakáme na nové modely, ktoré sme si objednali ešte 20. septembra a dodnes k nám nedorazili? Má to svoje logické vysvetlenie. Ako informuje portál 9to5mac, podľa renomovaného analytika Ming-Chi Kua sa predaje iPhonu 16 držia na úrovni, ktorú on sám predpovedal ešte pred jeho predstavením.

Odborník aktuálne nevidí žiadne známky obmedzení v dodávateľskom reťazci čo znamená, že výroba beží v plnom prúde. Dôležité je však poznamenať, že kým základné verzie iPhone 16 a 16 Plus zaznamenali nižší záujem v porovnaní s minulým rokom, Pro modely pociťujú naopak extrémne vysoký dopyt.

Kuo dodáva, že firmy, ktoré sú zamerané na produkciu „Pro“ modelov boli požiadané, či by dokázali zabezpečiť produkciu aj počas čínskeho Národného dňa, čo naznačuje silný záujem zo strany spotrebiteľov.

Model Dopyt Porovnanie s minulým rokom
iPhone 16 Stabilný Znížený
iPhone 16 Plus Stabilný Znížený
iPhone 16 Pro Vysoký Zvýšený
iPhone 16 Pro Max Vysoký Zvýšený

Čo to znamená pre budúcnosť Apple?

Dá sa teda povedať, že ak je záujem o iPhone 16 nižší, týka sa to iba základných 6,1″ a 6,7″ modelov, ktoré sú koniec koncov relatívne dobre dostupné aj u nás na Slovensku. Veď iPhone 16 majú skladom tu a iPhone 16 Plus zas tu. A aj keď ide o výborné smartfóny s moderným dizajnom a špičkovým hardvérom, ľudí to viac ťahá k ich prémiovým prevedeniam.

V tejto chvíli vám žiaľ nedokážeme povedať, ako dlho bude ešte trvať, kým vám Apple doručí vašu objednávku. Nevedia to ani samotní predajcovia. Pravdou však zostáva, že ponuka je stále extrémne obmedzená a naopak dopyt je doslova enormný. Snáď v Cupertine nájdu spôsob, ako túto situáciu čo najrýchlejšie zlepšiť.

Nezabudnite tiež na náš SvetApple bazár, v ktorom nájdete viac ako 1100 inzerátov na rôzne Apple zariadenia. Tie sem môžete pridať úplne zadarmo kliknutím na tento odkaz.

Prečítajte si tiež  iPhone 16 Pro dostane extrémny výkon. Apple fyzicky zväčší procesor A18 Pro
Môže ťa zaujímať
- Reklama -